Ministrul Economiei, Codrut Seres, avertizeaza asupra posibilitatii ca Romania sa ramana fara gaze naturale, in iarna acestui an, invocand contractele de import care nu au clauze care sa oblige furnizorii externi sa asigure necesarul aprovizionarii cu gaze naturale. seres a cerut ieri furnizorilor de gaze naturale sa ia masuri, solicitand si convocarea Consiliilor de Administratie pentru Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Potrivit ministrului de resort, aceasta situatie este fara precedent si este cauzata, pe de o parte de contractele de import semnate de distribuitorii si furnizorii externi, unde nu exista clauze care sa oblige furnizorii sa livreze cantitatea necesara pentru asigurarea unui consum optim. Pana la momentul de fata, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord nu au contracte de aprovizionare cu distribuitorii interni.

"Am solicitat conducerii Gas de France si E.ON Ruhrgas sa negocieze contractele de import si sa aplice aceleasi clauze ca in tarile lor de provenienta, Franta si Germania, astfel incat Romania sa beneficieze de aceleasi conditii ca celelalte state europene", a spus seres, citat de NewsIn.

Sedinta va avea loc saptamana viitoare sau in cel mult doua saptamani, iar in opinia ministrului, distribuitorii nu isi vor permite sa refuze nici propunerea sa si nici legea sigurantei alimentarii cu gaze. Pe de alta parte, din cauza deficitului de gaze, distribuitorii au fost nevoiti sa se aprovizioneze din alte surse. " Ei au speculat o portita legislativa si au luat gaze din zestrea conductelor Transgaz, dar acest lucru nu se mai poate realiza pe timpul iernii", a explicat seres.

In opinia ministrului de resort, de vina sunt si producatorii interni de gaze si distribuitorii, dar si Autoritatea de Reglementare. " Petrom a pus o presiune pe distribuitori, distribuitorii au incheiat contracte fara sa se adreseze Autoritatea de Reglementare, iar aceasta trebuia sa intervina sa-si impuna punctul de vedere", a adaugat Seres.

Mai mult, conform declaratiilor ministrului, se va ajunge in stadiul in care, daca Petrom nu isi respecta promisiunea de a pastra pretul reglementat "vom modifica legea gazelor astfel incat penalitatile sa fie marite si vom merge pana la rezilierea contractului si retragerea licentei". seres a mai spus ca majorarea cu 8% a pretului la gaze naturale anuntata recent de Autoritatea Nationala de Reglementare este benefica intrucat anul viitor urma "oricum o majorare a preturilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri