Deficitul comercial al Romaniei a fost in primele noua luni ale anului de 9,6 miliarde de euro, exprimat in preturi FOB/CIF, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut.
Comparativ cu primele noua luni din 2005, Romania a importat mai multe produse minerale (25%), mijloace si materiale de transport (33%), masini si dispozitive mecanice, aparate electrice, aparate de inregistrat (30%), produse metalurgice (34%). Importurile CIF in primele 9 luni au insumat 28707,4 milioane euro (26497,5 milioane euro in preturi FOB), valoarea acestora fiind cu 24,5% mai mare fata de aceeasi perioada din 2005., informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica.

In luna septembrie 2006, valoarea exporturilor FOB a fost de 2199,6 milioane euro, cu 6,1% mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent.

Analizand structura importurilor pe sectiuni ale Nomenclatorului Combinat, se constata ca aceleasi sectiuni detin impreuna, in mod constant de la inceputul anului, peste 76% din valoarea totala a importurilor, importurile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile inregistrand o scadere fata de inceputul anului in ce priveste ponderea acestora in totalul importurilor.

Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25), comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2005, a crescut cu 24,4%. Ponderea importurilor din tarile Uniunii Europene in total importuri a fost de 62,2%. Pe primul loc in topul tarilor partenere situate in derularea importurilor se afla Germania, valoarea acestora fiind de 4277,7 milioane de euro.

Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul importurilor realizate in primele 9 luni ale anului, 77,8% reprezinta importuri definitive, 21,1% importuri temporare de bunuri in vederea perfectionarii active, iar 1,1% reprezinta importuri de bunuri rezultate din perfectionarea pasiva (in afara tarii) a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.

In luna septembrie 2006, importurile CIF au fost de 3380,6 milioane euro (3120,4 milioane euro importuri FOB), valoare ce este cu 18,8% mai mare fata de luna septembrie 2005.

Potrivit datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei, cursul de schimb al monedei nationale la sfarsitul lunii septembrie 2006 a fost de 3,5334 lei in raport cu EURO (-3,9% fata de sfarsitul anului 2005) si de 2,7889 lei in raport cu dolarul SUA (-10,3% fata de sfarsitul anului 2005).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri