Americanii au gasit solutia pentru un trai mai bun, inclusiv la pensie: nu mai fac copii! O analiza Bloomberg aduce multiple argumente in acest sens: costurile cu intretinerea unui copil de la nastere pana la varsta majoratului, faptul ca mamele muncesc mai putin decat celelalte femei si lipsa resurselor de economisire pentru o pensie mai consistenta.

Agentia internationala de presa noteaza faptul ca, in momentul in care apare un copil intr-o familie, parintii platesc mai mult pentru hrana, haine, sanatate, casa mai mare, ingrijirea copilului si educatie.

“Suma necesara pentru intretinerea unui copil de la nastere pana la 18 ani este de 233.610 dolari, potrivit unei estimari anuale a Departamentului de Agricultura din SUA. Si suma respectiva nu inlude costurile de scolarizare pentru facultate”, scrie Bloomberg.

Autorii analizei noteaza si beneficiile nemonetare ale parintilor, insa subliniaza faptul ca efectele financiare ale deciziei de avea copii pot fi resimtite pe tot parcursul vietii.

“Mai mult de jumatate din muncitorii americani sunt in pericol sa nu aiba suficienti bani in momentul pensionarii, potrivit Centrului de Cercetare pentru Pensii al Colegiului Boston. Cel putin o parte din vina ar trebui atribuita si copiilor”, se mai arata in articolul citat.

Copiii te pot stimula sa castigi mai mult

Pe de alta parte, unii oamenii ar putea fi determinati sa isi ia cariera mai in serios dupa ce au copii, iar studiile arata ca unii tati ajung sa castige mai mult decat daca nu ar fi avut copii.

Indicele National de Risc (NRRI) de pensionare reprezinta estimarea Centrului pentru numarul de americani care se afla in pericol real sa nu-si poata mentine standardul de viata dupa varsta de 65 de ani.

Cea mai recenta cifra referitoare la acest indice, bazata pe un sondaj realizat de Rezerva federala in 2013, arata ca 52% dintre gospodariile din SUA risca sa isi reduca cu 10% sau mai mult nevoile financiare dupa pensionare.

Pentru a afla modul in care calitatea de parinte afecteaza economiile pentru pensie, Centrul a reanalizat datele sondajului si a stabilit corelatia dintre situatiile financiare ale americanilor si numarul de copii pe care ii au.

"In consecinta, este ca este de asteptat ca gospodariile cu copii sa aiba venituri mai mici la sfarsitul vietii lor de munca si o avutie mai mica", scriu autorii studiului.

Pentru parintii de 30 de ani, fiecare copil este asociat cu o scadere a veniturilor cu 3,7% si cu o reducere a avutiei de 4,5%. In schimb, parintii de 50 de ani se vad cu averea diminuata cu doar 2,8% pentru fiecare copil, iar veniturile lor sunt foarte putin afectate.

Penalitatea de maternitate: cat castiga mamele comparativ cu femeile fara copii

Un alt indicator cheie al situatiei financare a parintilor este asa-numita “penalitate de maternitate”. Conform Blomberg, mamele tipice castiga cu 9.400 de dolari pe an mai putin decat cele fara copii. De asemenea, femeile mame lucreaza in proportie mai mica pentru bani (cu 12%) decat cele fara copii.

Pe masura ce se apropie de varsta de pensionare, parintii pot recupera din terenul pierdut. Dar ei nu pot inchide complet decalajul. Pana la varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani, fiecare copil este asociat cu o crestere cu 1,9 puncte procentuale a riscului unui parinte de a scadea de la NRRI.

„Scaderea cu 2 puncte procentuale a riscului de pensionare nu este catastrofala. Alti factori pot avea un efect mult mai profund asupra probabilitatii de a economisi suficient. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca accesul la o pensie traditionala, la locul de munca, este asociat cu o scadere cu 40,5 puncte a riscului de pensionare. Cu toate acestea, prejudiciul financiar cauzat de faptul ca sunteti parinte se mutiplica odata cu numarul de copii”, mai scrie Bloomberg.

Parintii intretin copiii si dupa ce devin adulti

Mai mult, chiar si dupa ce copii termina scoala, se muta de acasa si isi incep propria cariera, treaba unui parinte nu e neaparat incheiata.

Potrivit unui alt studiu realizat de Boston College si publicat luna trecuta, multi parinti continua sa acorde timp si bani copiilor, chiar si dupa ce acestia devin adulti.

In jur de 31% dintre parinti spun ca ofera bani copiilor lor adulti, in medie de 3.084 de dolari in ultimul an.

Eventual, o parte din copii le intorc favorurile, in special pe masura ce parintii imbatranesc si au nevoie de ajutor.

Insa, prin comparatie, doar 9% dintre parinti sustin ca au primit bani de la copiii lor adulti in ultimul an, insa sume mult mai mici. Media abia ajunge la 595 de dolari.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri