Castigul salarial mediu nominal net realizat a inregistrat o crestere de 2,3% in luna septembrie, acesta fiind insa in continuare mai mic decat echivalentul in lei a 250 de euro
In luna septembrie 2006, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1148 lei, cu 2,3% mai mare fata de luna precedenta, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). In acelasi timp, castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 860 lei (244,36 euro), in crestere fata de luna precedenta cu 19 lei (+2,3%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2297 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (523 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2006 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,2%.

Fluctuatiile salariale din decursul unui an sunt determinate, in principal, de de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Potrivit INS, cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna septembrie 2006 fata de luna precedenta, s‑au inregistrat in sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) ca urmare a aplicarii prevederilor Ordonantei nr. 3/2006 privind cresterile salariale din anul 2006, etapa a doua (cu 6% incepand cu data de 1 septembrie 2006).

Pe diferite sectoare economice, cresterile castigului salarial mediu net, in luna septembrie 2006 fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari, dupa cum urmeaza:

- cea mai mare crestere (peste 15% fata de luna precedenta) s-a inregistrat in extractia hidrocarburilor si servicii anexe.

- cresteri intre 5% si 10% s-au inregistrat in activitatile: fabricarea substantelor si a produselor chimice, prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria mijloacelor de transport rutier, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, transporturi pe apa.

- cresteri mai mici (intre 1% si 5%) au fost in: industria de masini si aparate electrice, hoteluri si restaurante, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei si in comert

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici.
Castigul salarial mediu net a scazut cu 15,3% in industria miniera si cu 6,2% in activitatea de asigurari.

Scaderi cuprinse intre 1% si 5% s-au inregistrat in activitati precum industria altor mijloace de transport, activitatile de posta si curier, activitatile anexe si auxiliare de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica si gaze si apa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri