Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor ( MMGA) va aloca aproximativ 80 de milioane de euro pentru strategia nationala a managementului situatiilor de urgenta in 2007, in scopul gestionarii cat mai eficiente a situatiilor de criza, a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.
Pentru ca situatiile de urgenta sa fie gestionate cat mai corect, am implementat un sistem de monitorizare a calitatii aerului, constand in centre dispuse in 34 de localitati din tara, caruia i-au fost alocate 15 milioane euro, precum si un centru de monitorizare a radio-activitatii", a explicat ministrul de resort, citat de NewsIn. Centrul de monitorizare a fost realizat printr-un program Phare.

Potrivit Sulfinei Barbu schimbarile climatice sunt tot mai evidente in Romania, iar acestea vor determina, in urmatorii 100 de ani, o crestere a temperaturii medii cu 0,5 - 0,8 grade Celsius in orasele industriale precum Bucuresti, Iasi, Baia Mare sau Timisoara. De asemenea, frecventa valorilor extreme la temperaturi va creste.Totodata, debitul maxim anual al Dunarii va creste, ceea ce va conduce la suprainaltarea digurilor, iar nivelul Marii Neagre va fi tot in crestere. Potrivit statisticilior, in perioada 1860-2004 nivelul marii a crescut cu 34 de centimetri.

"Alternanta rapida dintre vremea ploioasa si seceta va fi tot mai frecventa", a spus mai Barbu. Incepand cu anul 2002 in Romania au aparut si tornadele, tot ca o consecinta a schimbarilor climatice. De atunci si pana in prezent, pe teritoriul Romaniei s-au produs 17 tornade, cu diferite intensitati. Cea mai puternica tornada din Romania s-a produs la Facaeni, cand 420 de case au fost distruse.

Potrivit lui Cristian Hera, presedintele Academiei de stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti, inundatiile si secetele vor deveni fenomene "frecvente". Pe tot globul , in ultimii 40 de ani au avut loc peste 1.500 de inundatii care au provocat moartea a 350.000 de persoane. Hera a adaugat ca o alta problema cauzata de schimbarile climatice, la nivel mondial, este cea a deficitului de apa, "atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri