Economia Romaniei va creste cu 7,2% in acest an, ca efect al revigorarii constructiilor, agriculturii si productiei industriale, apreciaza Comisia Europeana.
Comisia Europeana si-a modificat, in raportul publicat luni, estimarea de primavara, in progonza o crestere cu 5,5% a produsului intern brut (PIB) in 2007, informeaza NewsIn. In urmatorii doi ani cresterea produsului intern brut (PIB) va ramane puternica, la 5,8% si 5,6%, desi industria va trebui sa se confrunte cu transformari structurale, preturi mari la energie si redirectionarea resurselor catre sectoare cu valoare adaugata mai mare. Expansiunea constructiilor va continua datorita cererii foarte mari pentru complexe rezidentiale si de birouri.

Potrivit CE, agricultura isi va reveni dupa anul mai prost si va creste cu 4,5%, pentru a se mentine pe termen lung la o rata de crestere de 3%. Cererea interna va ramane in continuare puternica, iar formarea bruta de capital (investitiile) va creste cu 10%, ca urmare a investitiilor straine directe, a reparatiilor necesare dupa inundatii si a proiectelor de investitii publice.

Expansiunea creditului si veniturile in crestere ale populatiei rurale vor determina o majorare a consumului in anul 2006, dar masurile bancii centrale de restrictionare a creditarii vor determina o revenire la un model mai sustenabil. "Exista un risc tangibil sa nu existe o atenuare in consumul gospodariilor, si o politica prociclica de cheltuieli publice sa fie pusa in functiune" , se arata in analiza Comisiei, care anticipeaza o accelarea a investitiilor publice. in aces caz, noteaza analistii CE, o crestere excesiva a cererii interne si o inrautatire nesustenabila a deficitului de cont curent nu poate fi exclusa.

Cererea interna va contribui la cresterea reala a PIB cu 10,9% , constructiile cu 0,4%, iar balanta comerciala cu -4,1%, potrivit CE. in estimarea din primavara Comisia estima o crestere economica de 5,5% pentru anul curent, si 5,1% pentru anul urmator.

Somajul va avea, in anul 2006, o rata de 7,6%, in timp ce in anul 2007 este estimat sa coboare la 7,5%, conform analistilor europeni. Reducerea somajului in perioada urmatoare va fi mai mica decat indica cresterea economica, deoarece crearea de locuri de munca in sectorul privat fi afectata de disponibilizarile din sectorul de stat, se arata in analiza CE. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru acest an o crestere economica de 7%, iar pentru anul urmator PIB este estimat sa se majoreze cu 6,5%. Rata somajului pentru anul curent va fi de 5,7% si 5,6% anul viitor, conform prognozei oficiale de toamna.

Deficitul de cont curent va fi de 10,3%

Deficitul de cont curent va fi la sfarsitul anului de 10,3% din produsul intern brut (PIB), iar anul urmator se va plasa la nivelul de 11,8%, se mai arata in prognoza de toamnaa Comisiei Europeene (CE).

Inrautatirea dezechilibrului extern va continua si in 2008, cand va ajunge la nivelul de 13,3%, conform analistilor europeni. "Cresterea puternica a exporturilor va continua si va fi acompaniata de un declin gradual al importului, deoarece ritmul de crestere a cererii interne se va domoli. O imbunatatire usoara este estimata sa aiba loc in 2008", se arata in analiza Comisiei.

Potrivit CE, chiar si in aceste conditii deficitul comercial se va inrautati si va atinge 14% din PIB la sfarsitul lui 2008, insa fondurile europene si transferurile de bani din strainatate vor atenua impactul sau asupra deficitului de cont curent.Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an un deficit de cont curent de 9,3%, iar pentru anul urmator nivelul de 9,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri