Bugetul de stat al Romaniei inregistreaza pierderi de doua-trei miliarde de euro pe an din cauza neincasarii impozitelor, a contributiilor de asigurari sociale si a taxei pe valoarea adaugata (TVA), a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

"Romania pierde 2-3% din Produsul Intern Brut pe an din cauza diferitelor forme de evaziune fiscala sau a imposibilitatii de a asigura o buna colectare a veniturilor la bugetul de stat", a declarat Varujan Vosganian, citat de NewsIn. "Totusi, nu intentionam sa majoram niciun impozit fundamental in perioada urmatoare", a subliniat Varujan Vosganian.

In opinia acestuia, Romania a incheiat foarte multe contracte dezavantajoase de concesiune a resurselor naturale, cum este cazul resurselor de petrol. "in Bulgaria, veniturile obtinute din concesionarea resurselor asigura 0,8% din Produsul Intern Brut, in timp ce in Romania nu reprezinta mai mult de cateva zecimi, desi avem resurse care sa ne permita sa asiguram 0,6% din PIB", a subliniat Vosganian.

"Pana in 2010, volumul veniturilor bugetare va fi de cel putin 38% din PIB, comparativ cu 35%, cat este acum, in special printr-o mai buna colectare a TVA, unde avem resurse de 0,8-1% din PIB", a mai spus Varujan Vosganian.

Agricultura va contribui cu 1% din PIB la veniturile bugetare in anii urmatori, iar taxele de mediu ar putea fi corelate cu nivelul din Uniunea Europeana, dupa principiul "poluatorul plateste". "Prin scaderea economiei gri si reducerea evaziunii in domeniul alcoolului, tutunului si painii, se vor asigura resurse reale de crestere a veniturilor la buget, care pot fi orientate spre piata de capital", a declarat Varujan Vosganian. "in acelasi timp, pe planul datoriei publice, Romania are resurse de crestere de cel putin 20-30 miliarde de euro in urmatorii cinci ani", a adaugat Vosganian.

Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea ajunge la 140-150 miliarde euro pana in 2010, iar cheltuielile bugetare vor atinge 60 miliarde euro", a mai spus Varujan Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri