Romania va primi 500 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro, alocate de UE acestui sector, a potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Danut Apetrei.

"Important este ca solicitarile primite sa acopere aceste fonduri, pentru ca plati efective vor fi foarte putine in 2007", a declarat Danut Apetrei pentru NewsIn. Acesta a precizat ca in ceea ce priveste dezvoltarea rurala se mentine regula programului SAPARD, potrivit careia finantarea unui proiect se poate face in termen de doi ani, din momentul in care proiectul este declarat eligibil.

Modul de utilizare a fondurilor europene alocate dezvoltarii rurale este stabilit de Planul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Acest plan de gestionare a banilor europeni prevede ca vor exista patru axe prioritare.

In viziunea autoritatilor romane, cea mai mare pondere a fondurilor europene, anume 45%, se va aloca primei axe, referitoare la cresterea competivitatii agricole si forestiere. Acesti bani vor fi destinati pentru infiintarea grupurilor de producatori, pentru procesarea produselor agricole si silvice sau pentru investitii in exploatatii.

Suma mare alocata acestei axe este justificata de obiectivul Ministerului Agriculturii de a transforma fermele de semi-subzistenta in exploatatii viabile din punct de vedere comercial, astfel incat sectorul agricol sa faca fata cerintelor unei piete europene.

"In cel mai optimist caz, Planul National pentru Dezvoltare Rurala va fi aprobat de Uniunea Europeana in luna iunie, dar vom primi proiecte incepand cu luna aprilie, pentru ca dureaza destul de mult evaluarea acestora", a spus Apetrei.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii a precizat ca in prima etapa se vor primi proiecte doar pe masuri similare cu cele ale programului SAPARD, metodologia fiind, in mare parte, similara. Astfel, vor putea solicita fonduri europene, fermierii care doresc sa-si modernizeze exploatatiile agricole sau sa se implice in turismul rural. De asemenea, in primavara anului viitor se vor depune proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rurale.

"Absorbtia fondurilor europene nu reprezinta o problema, dar ne dorim o diminuare a birocratiei, astfel incat beneficiarul sa dispuna mai usor de acesti bani", a declarat Danut Apetrei. Acesta a precizat ca vor exista mai multe masuri in acesta directie, printre care posibilitatea ca solicitantul sa depuna proiectul la oficiul judetean, nu la cel regional, ca pana acum. Pe cele doua componente, subventii si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE), in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.

In subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) functioneaza doua agentii de plati care vor gestiona fonduri comunitare. Este vorba despre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), respectiv Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP). Pentru dezvoltare rurala, Uniunea Europeana va aloca Romaniei 7,5 miliarde de euro, in perioada 2007-2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri