In ultimele doua luni ale anului trecut, acestia au pierdut in total peste 300 de milioane de euro
De mai bine de doua luni si jumatate, exportatorii sunt supusi unor socuri, urmare a aprecierii puternice a leului. Dupa ce, in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, firmele exportatoare au suferit pierderi de 7-10 la suta din venituri, adica 150 milioane de euro pe luna, de la inceputul anului situatia acestora s-a inrautatit si mai mult.

"Nu am facut inca calculele exacte. Insa, daca tinem cont de faptul ca, de la inceputul anului, leul s-a apreciat in raport cu euro cu aproape 5%, firmele exportatoare au acumulat deja pierderi de circa 80 milioane de euro", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), insistand asupra faptului ca exportatorii au fost de acord cu procesul de apreciere a monedei nationale, dar care sa reflecte o intarire reala a leului, nu una fortata. De atunci insa, exportatorii au fost supusi la 3 socuri puternice (3 noiembrie, 10 decembrie si momentul de fata).

BNR a incercat sa rezolve prin curs derapajele economice in materie de venituri si arierate, care au generat riscuri de neincadrare in parametrii de inflatie. Astfel, in doar doua luni, pe seama cursului, anul 2004 a fost incheiat doar cu o mica depasire a inflatiei programate, dar cu afectarea competitivitatii exportatorilor. "Grav este faptul ca aceasta evolutie a cursului de schimb nu a fost insotita de o interventie ferma pe piata dobanzilor creditului comercial. Se mentin in continuare dobanzi de 3 ori mai mari decat rata inflatiei", sustine presedintele ANEIR. ANEIR va face din nou un apel la BNR in ce priveste situatia exportatorilor. "Reducerea severa a dobanzilor de referinta si la creditele comerciale si o interventie, nu permanenta, a BNR pe piata sunt solutiile care pot veni in sprijinul firmelor exportatoare", precizeaza Mihai Ionescu.

Cei mai afectati exportatori sunt cei din industria prelucrarii metalelor si industria usoara. "Sunt multe cazuri de exportatori care si-au inchis portile, au redus motoarele sau au renuntat la contracte externe. Desi exista posibilitatea ca firmele exportatoare sa-si modernizeze tehnologiile, acest lucru este imposibil de realizat in conditiile in care dobanzile sunt foarte mari", afirma reprezentantul ANEIR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri