Romania va primi, in 2007, aproximativ 9,6 milioane de euro de la UE pentru monitorizarea si eradicarea bolilor veterinare, printre care pesta porcina, rabia si boala vacii nebune, potrivit ultimului numar al Buletinului de Informare Europeana realizat de Guvern, dat publicitatii duminica.

Astfel, Comisia Europeana (CE) finanteaza in proportie de 100% monitorizarea pentru boala vacii nebune si vaccinarea porcilor impotriva pestei porcine. Prin urmare, CE aloca aproximativ 5,2 milioane de euro pentru vaccinarea impotriva pestei porcine si aproximativ 2,3 milioane de euro pentru monitorizarea bolii vacii nebune.

Masurile care vor fi luate de autoritatile romane pentru eradicarea scrapiei si cele impotriva salmonella, rabiei, gripei aviare, dar si alte masuri necesare eradicarii pestei porcine vor fi cofinantate in proportie de 50%, cu o suma totala de 2,1 milioane de euro, potrivit datelor citate de NewsIn. Programele vor fi gestionate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In Romania s-au raportat peste 600 de cazuri de pesta porcina clasica in 2006, aceasta boala afectand, de la inceputul anului, 345 de localitati din 35 de judete ale Romaniei. Vaccinarea va incepe la 1 decembrie 2006 si se va desfasura pe o perioada de un an. Vor fi vaccinate atat animalele din gospodariile populatiei, cele din fermele aprobate sanitar veterinar, cat si mistretii. De asemenea, rabia, boala care a fost eradicata in celelalte state membre ale Uniunii Europene, este inca prezenta in Romania, dar si in Bulgaria.

In cazul in care, la sase luni dupa vaccinarea ultimului animal, nu mai este diagnosticat nici un caz de pesta porcina clasica, in baza rezultatelor negative obtinute in cadrul programului de supraveghere, Romania poate solicita Comisiei Europene obtinerea statutului de zona libera de PPC (pesta porcina clasica).

Orice nou focar de pesta porcina va anula obtinerea statutului de zona libera de PPC, situatie in care trebuie reluate masurile de eradicare si control, conform legislatiei europene, iar circulatia animalelor si a produselor va fi, in acest caz, restrictionata pana la finalizarea procesului de eradicare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri