In preambulul sedintei CSAT, presedintele Basescu si premierul Tariceanu si-au armonizat intr-o oarecare masura pozitiile in cazul Petrom, cei doi convenind cu actionarul majoritar constituirea unui fond de ajutor social, dar au viziuni complet diferite in privinta constituirii acestuia.
De altfel, premierul a anuntat ca nu va participa la sedinta CSAT de miercuri, dedicata exclusiv problemei energetice, pentru ca a vorbit deja cu presedintele Basescu pe aceasta tema si se afla pe aceeasi lungime de unda cu acesta.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat dupa intalnirea cu presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, in care cei doi au discutat pe marginea contractului de privatizare a Petrom, ca una dintre variantele de diminuare a efectelor cresterii pretului gazelor naturale asupra consumatorilor casnici este crearea unui Fond de ajutorare pentru populatie, la care sa contribuie Petrom. Solutia fusese avansata cu o zi inainte de Tariceanu: "Vom propune o solutie care sa se bazeze pe un element care este cel al responsabilitatii sociale a companiilor, prin care aceste societati care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente sa-si arate responsabilitatea sociala fata de consumatori".

El adauga ca trebuie gasita o formula prin care aceste scumpiri ale gazelor sa fie preluate prin sume care sunt datorate de companii in asa fel incat sa se micsoreze presiunea pe consumator. "E vorba de toate companiile care lucreaza in domeniul energetic", spunea Tariceanu citat de NewsIn.

La randul sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat marti seara ca fondul de ajutorare pentru populatie prin care OMV-Petrom va contribui la diminuarea efectelor sociale negative ale cresterii preturilor la gazele naturale este o contributie voluntara. "Orice societate petroliera are momente cand, datorita conjucturii pietei, are profituri foarte mari. in acest moment exista doua alternative: ori compania spune ca vrea sa aiba o contributie la un fond social pentru ca nu poate vinde sub pretul pietei (....), ori statul poate introduce o lege pentru excedentul de profit, care sa vizeze obligatia intoarcerii unui parti din profit pentru subventionare", a declarat seful statului in cadrul conferintei Energy in Central and Easterm Europe.

La randul sau, ministrul economiei Codrut seres, membru al Guvernului Tariceanu, a afirmat marti seara ca societatea Romgaz ar trebuie sa contribuie la Fondul social. Potrivit ministrului, la contributia la Fondul social, in mod normal, ar trebui sa participe si Romgaz, insa discutiile continua doar cu reprezentantii OMV-Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri