Romania va primi, in perioada 2007 -2018, peste 19 miliarde de euro de la Banca Europeana de Investitii ( BEI) si din fonduri structurale, bani care vor fi cheltuiti pentru investitii in sectorul de apa si canalizare, a declarat ministrul mediului Sulfina Barbu.
Potrivit Sulfinei Barbu incepand din 2007 si pana in 2018 investitiile in sectorul de apa vor fi prioritare, procesul de realizare a proiectelor fiind deja demarat. Banii, peste 19 miliarde de euro vor proveni de la BEI din fonduri structurale si de coeziune. "Este nevoie de investitii semnificative in infrastructura de mediu, in conditiile in care in sectorul de apa serviciile publice sunt inca ineficiente, lipsesc investitiile pe termen lung, sistemele de canalizare sunt invechite si serviciile pentru populatie sunt de proasta calitate", a explicat ministrul mediului, potrivit NewsIn.

in opinia presedintelui Asociatiei Romane a Apei (ARA), Vasile Ciomos, regionalizarea este o solutie pentru rezolvare problemelor din sectorul de apa, din cauza ca serviciile si operatorii mici nu sunt eficienti. "Autoritatile locale trebuie sa renunte sa controleze structurile din domeniu, urmarindu-se structuralizarea sectorului in regionalizare", a explicat Ciomos.

El a prezentat o situatie comparativa, intre 1990 si 2005, in domeniul apei. Astfel, daca in anul 1990 erau 27.000 kilometri de retea de canalizare, in 2006 s-a ajuns la 45.000 de kilometri insa accesul la acestea a crescut in aceeasi perioada doar cu sapte procente de la 63 la suta la 70 la suta.
Cantitatea de apa pe care un om o consuma in fiecare zi a scazut de la 350 de litri pe zi in 1990 la la 120 de litri in 2005, iar cantitatea de apa tratata s-a redus, de asemenea, de trei ori. in opinia Sulfinei Barbu, printre investitiile prioritare in perioada " de tranzitie"( 2007 -2018) se afla imbunatatirea infrastructurii de apa in toate judetele tarii si cresterea calitatii serviciilor pentru populatie, dar cu un tarif acceptabil sau reducerea riscului la inundatii.

In prezent, exista 40 de proiecte de modernizare a infrastructurii de apa a caror valoare este de 3,5 miliarde de euro. Proiectele aflate in derulare la nivel regional si judetean isi propun atragerea autoritatilor locale pentru a nu intra in schema de ajutor de stat. Potrivit directorului general al BEI la departamentul de operatiuni de imprumut pentru Europa, Thomas Hackett, Romania se afla "pe primul loc la proiecte in domeniul mediului". Acesta a precizat ca BEI va deschide un birou la care vor lucra mai multi experti de mediu si in Bucuresti, in anul 2007, pentru a putea absorbi o mai cat mai mare cantitate de fonduri europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri