Sapte dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei vor fi printre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana (UE), iar regiunea nord-est va fi cea mai saraca regiune din UE-27, arata un raport despre competitivitatea regionala, prezentat de analistul GEA, Liviu Voinea.
Voinea a precizat ca doar regiunea Bucuresti are un nivel de dezvoltare apropiat de media europeana, cu mentiunea ca, in anul 2013, capitala Romaniei ar putea deveni non-eligibila pentru fondurile structurale, deoarece se va apropia de media UE. "Media tarilor din Uniunea Europeana va scadea dupa integrarea Romaniei si Bulgariei, iar aceste doua tari vor cunoaste o crestere economica mai accentuata", a spus Voinea, citat de NewsIn.

El a precizat ca Bucurestiul a plecat, in ultimii ani, de la un raport de putin peste 30% din media UE, iar capitala va atrage in urmatorii ani cele mai multe fonduri structurale, deoarece are cea mai ridicata capacitate de cofinantare.

Potrivit statisticii prezentate de analistul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Bucurestiul este in prezent la 55% din media UE, in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, in timp ce regiunea de nord est are 21,7% din media UE. Dupa Bucuresti, regiunea de Vest are 34% din media UE, in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor.

Regiunile Romaniei, din nou cu exceptia Bucurestiului, au cel mai mic venit disponibil din tarile Uniunii Europene, ceea ce explica, in opinia lui Voinea, expansiunea creditelor imobiliare. "Cresterea venitului disponibil cunoaste o rata de crestere de 5%, in Bucuresti, Muntenia de Sud, Centru, Vest si Nord Vest", a spus Voinea.

Economistul GEA a aratat ca cel mai ridicat nivel al somajului din regiunile Romaniei se afla, in urma cu un an, in Muntenia de Sud si Centru, insa s-a constatat ca exista o imbunatatire a acestui indicator in toate regiunile, potrivit lui Voinea. Somajul in randul tinerilor este mai ridicat in cinci dintre regiunile de dezvoltare ale Romaniei decat in media Uniunii Europene: Sud, Bucuresti, Sud Est, Centru si Sud Vest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri