Inasprirea criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate si cresterea gradului de colectare la sistemul public de pensii sunt principalele modificari ale legii pensiilor care vor fi adoptate cel mai probabil in vara 2007, a declarat secretarul general al CNPAS, Stefana Aghergheloaei
Potrivit reprezentantului Casei de Pensii si Asigurari de Sanatate (CNPAS), cele mai importante modificari vor fi facute in legatura cu pensionarea in caz de invaliditate si pensionarea anticipata. Una dintre variantele gasite este restrictionarea criteriilor de incadrare a invaliditatii, pentru a se putea pesniona doar cei cu adevarat bolnavi si pentru a fi evitate fraudele.

Ca urmare a faptului ca numarul pensionarilor anticipat a crescut foarte mult in ultimul timp (in cinci ani, numarul a crescut de 1.000 de ori), stefana Aghergheloaei a propus ca variante de stopare a fenomenlului reducerea timpului de la care sa se poata face pensionarea anticipata, precum si o penalizare mai mare pentru cei care opteaza pentru acest tip de pensii.

In consecinta, autoritatile vor sa propuna o penalizare care ar putea ajunge la 30% din pensie si care sa se mentina atat in cei cinci ani dinaintea implinirii varstei standard de pensionare, cat si dupa aceea. O alta varianta ar putea fi o penalitate mai mica (in jur de 15%), dar care sa se mentina pe toata viata pensionarului. "Toate aceste variante sunt inca in discutii si nu s-a decis nimic in acest sens, dar modificarile trebuie facute, pentru a evita prabusirea sistemului public de pensii", a spus Aghergheloaei potrivit NewsIn.

Pentru a mentine sistemul public de pensii in stare functionala in urmatorii ani, Casa Nationala de Pensii mai propune si cresterea gradului de acoperire prin includerea mai multor persoane care sa contribuie. in acest sens, institutia colaboreaza cu Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru notificarea celor aproximativ 700.000 de persoane aflate in evidenta ANAF, care realizeaza venituri din activitati independente, dar care nu sunt asigurate la sistemul public de pensii.

De asemenea, o alta modificare va fi si cresterea gradului de colectare la sistemul public de pensii. in acest sens, stefana Aghergheloaei a spus ca o reducere a fiscalitatii sociale atrage in urmatorii ani o crestere a gradului de contributie. Potrivit reprezentantului CNPAS, daca, din 1995 s-a inregistrat un deficit permanent in privinta gradului de contributie la sistemul de pensii, 2006 a fost primul an in care s-a inregistrat un excedent.

In opinia reprezentantului CNPAS, sistemul privat de pensii care va fi introdus din 2007 si in Romania, nu va putea inlocui sistemul public si este bine ca acestea sa functioneze complementar. Totusi, sistemul public trebuie reformat, pentru ca deja exista o problema majora cu imbatranirea generala a populatiei.

Daca in 2004 raportul de dependenta era subunitar (un contribuabil platea asigurari pentru mai mult de un pensionar) in prezent lucrurile s-au echilibrat, raportul fiind de 1 la 1. stefana Aghergheloaei a spus ca raportul optim pentru ca sistemul public sa functioneze este de 2,6 contribuabili la un pensionar.

Modificarile la legea 19/2006 sunt in lucru la CNPAS, dupa care vor urma discutii la Ministerul Muncii. Rreprezentantul CNPAS a mai spus ca, cel mai probabil, modificarile vor fi aprobate la jumatatea anului 2007 si vor intra in vigoare incepand cu 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri