Numarul somerilor va scadea pana in 2013 cu peste 500.000 de persoane, pe fondul reducerii demografice a migratiei definitive a fortei de munca in strainatate si a imbatranirii populatiei, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu
Potrivit acestuia, desi populatie Romaniei va continua sa scada pana in 2013, populatia activa va fi intr-o usoara crestere de aproximativ 0,4% anual. De asemenea, va scadea cu 60.000 de persoane si numarul persoanelor active si ocupate de peste 65 de ani, datorita unei functionari avantajoase a sistemului de asigurari sociale si de pensii.

Prognoza pana in 2013 mai arata potrivit NewsIn si ca se va produce un transfer al populatiei ocupate din agricultura catre activitati salariale. Se estimeaza ca aceasta va scadea cu 16%, dar in schimb se va inregistra o crestere a populatiei din servicii cu 17%.

In ceea ce priveste evolutia structurii ocupationale vor exista unele campuri care isi vor restrange activitatea (in industria usoara, alimentara sau metalurgica), in acelasi timp inregistrandu-se o crestere a gradului de ocupare in domenii precum constructii sau in domeniul noilor tehnologii. Potrivit lui Ghizdeanu, dupa aderarea la UE, Romania va fi o tara receptoare de investitii straine, ceea ce va duce si la cresterea numarului de locuri de munca.

In aceste conditii, deficitul de lucratori din anumite domenii care a inceput deja sa fie vizibil pe piata fortei de munca romanesti va fi acoperit de lucratori din afara , in special din tari non-membre UE.

In ceea ce priveste salarizarea, Ghizdeanu a spus ca desi in proiectul de buget pentru 2007 salariul minim pe economie a fost prevazut la 390 de lei, acesta ar putea fi majorat putin peste 400 de lei fara consecinte asupra indicatorilor macroeconomici. De asemenea, in opinia sa, concurenta de pe piata interna a muncii va creste foarte mult in anii urmatori, ceea ce va duce la o crestere a salariului mediu pe economie cu cateva procente, dar nu mai mult de 7-8%.

In urma negocierilor de saptamana trecuta dintre reprezentantii sindicatelor si cei ai Guvernului, acestia din urma au propus un salariu minim pe economie in 2007 de 420 de lei. Valoarea initiala de 390 de lei nu a fost satisfacatoare pentru sindicalisti, acestia dorind un salariu minim pe economie de 450 sau chiar 500 de lei pentru 2007. in prezent, negocierile dintre sindicate si Guvern continua.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri