Decitul comercial al Romaniei in primele zece luni a fost de de 11,240 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in crestere cu 3,5 miliarde euro comparativ cu perioada similara a anului 2005.

Exporturile realizate in perioada ianuarie - octombrie au fost de 21,349 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de perioada similara din 2005, in timp ce valoarea importurilor a crescut cu 24,7%, pana la 32,589 miliarde de euro.

In luna octombrie, valoarea exporturilor a fost de 2,247 miliarde euro, cu 15,8% mai mare fata de luna octombrie 2005 si cu 1,9% mai mare fat de luna septembrie 2006. Pentru prima oara dupa o indelungata perioada, textilele un au mai reprezentat principalul produs exportat de tara noastra, fiind detronate de echipamentele electrice.

Valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene in perioada mentionata, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2005, a crescut cu 16,1%. Ponderea exporturilor catre tarile Uniunii Europene in total exporturi a fost de 67,8%, Italia, si Germania fiind principalii parteneri in privinta exporturilor.

In ceea ce priveste valoarea importurilor CIF in octombrie, acesteau au totalizat de 3,879 miliarde euro, valoare ce este cu 26,0% mai mare fata de luna octombrie 2005 si cu 14,7% mai mare fata de luna septembrie 2006.

Aceleasi produse detin impreuna, in mod constant de la inceputul anului, peste 76% din valoarea totala a importurilor, importurile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile inregistrand o scadere fata de inceputul anului in ce priveste ponderea acestora in totalul importurilor.

Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene in primele zece luni din 2006, comparativ cu perioada corespunztoare din anul 2005, a crescut cu 24,6%. Ponderea importurilor din tarile Uniunii Europene in total importuri a fost de 62,5%, Germania si Italia fiind principalele tari membre UE din care importam produse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri