Contribuabilii bugetari pot depune, in termen de un an, o declaratie rectificativa de plata prin care sa corecteze orice eroare de completare a declaratiilor de plata, cu exceptia celor referitoare la suma si la data platii, conform unui ordin al Agentiei de Administrare Fiscala
Masura ii vizeaza in special pe cei care completeaza gresit conturile bugetare in declaratiile de plata. in astfel de situatii, sumele datorate ajung in conturile altor creditori bugetari, de exemplu plata TVA intr-un cont pentru contributii sociale. Prin declaratia rectificativa, contribuabil solicita fiscului indreptarea greselii, mentionand toate informatiile din formular. Ulterior, lucratorii fiscali verifica veridicitatea datelor furnizate si fac o rectificare pentru sumele virate.

Erorile pot aparea, de multe ori, din cauza procedurilor complicate de plata a obligatiilor fiscale, care inseamna o multitudine de conturi bugetare si de tipuri de declaratii fiscale. Astfel, datoriile bugetare ajung in Trezoreria statului, dar intr-un cont gresit. Uneori erorile pot aparea si la procesarea declaratiei in Trezorerie.

O prima consecinta a acestor erori este calcularea de catre fisc a majorarilor de intarziere, din momentul in care expira termenul de plata si pana cand suma ajunge in contul corect. Sesizarea greselilor si indreptarea lor vin in ajutorul contribuabilului care nu va mai datora, prin aceasta procedura, majorarile de intarziere.

Corectia nu se poate face insa decat in cel mult un an, informeaza NewsIn. Termenul a fost limitat de Finante pentru a nu cauza perturbari in executia bugetara. Pe de alta parte, contribuabilul este pagubit pentru ca a platit datoriile si nu a mai dispus sumele virate in Trezorerie. Majorarile de intarziere ajung la 36,5% anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri