Senatorul liberal Varujan Vosganian a primit validarea comisiilor de specialitate din Parlament, al caror aviz este consultativ, pentru a ocupa functia de ministru al economiei, intrunind 57 de voturi \"pentru\", trei \"impotriva\", de la PRM si sapte abtineri, de la PSD.
El a mai spus ca, pana in prezent, a avut o serie de intalniri cu specialisti ai Ministerului Economiei, care au avut loc labiroul sau senatorial si ca nu stie foarte bine ce-l asteapta daca va fi numit ministru pentru ca nu a avut acces la informatiileconfidentiale. In opinia ministrului desemnat al economiei, audierea sa in fata parlamentarilor care a avut loc "pentru prima data din 1990", pentru ca doar acum s-a recurs la acesta procedura, "este un gest de respect pentru autoritatea parlamentara din Romania".

MEC sa administreze companiile energetice trecute la AVAS

Audiat luni la comisiile parlamentare, Vosganian a declarat ca intentioneaza sa aiba o discutie cu primul ministru pentru ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sa continue administrarea companiilor din energie chiar daca acestea trec la AVAS. "Voi avea o discutie cu primul-ministru. Pe mine nu ma intereseaza sa-mi pun oamenii in consilii de administratie. Este dezagrabila aceasta disputa pe OPSPI. Eu cred ca in ceea ce priveste unitatile energetice, administrarea acestora trebuie sa ramana la Ministerul Economiei", a spus Vosganian. El a adaugat ca in ceea ce priveste termocentralele sau conductele petroliere ii va fi imposibil AVAS-ului sa ia decizii de managament.

Ministrul desemnat al economiei a mai aratat ca vrea sa poarte o discutie cu premierul si pentru largirea atributiilor agentiilorguvernamentale de genul ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, n.red.). "ARCE nu are instrumente de control si nici de sanctiune", a afirmat Vosganian. Potrivit acestuia, atunci cand o firma depaseste un anumit consum energetic, ar trebui sa fie obligata si controlata daca face investitii in reducerea consumului de energie.

Guvernul a adoptat in sedinta de joi, de la care au lipsit ministrii democrati, o noua varianta a Ordonantei de urgenta privind reorganizarea AVAS prin absorbtia OPSPI, care reduce de la 60 la 41 numarul de companii transferate la AVAS. Ordonanta de urgenta privind reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) include absorbtia Oficiului Participatiilor Statului si a Privatizarii in Industrie (OPSPI), care se desfiinteaza.Varianta initiala a Ordonantei continea o lista de 60 de companii care ar fi trebuit sa intre sub tutela AVAS. in proiectul de ordonanta aprobat joi, grupul de companii "energetice" va ramane in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ AVAS va desfasura toate activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului la societatile si companiile nationale care vor fi transferate din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).Unele masuri de monitorizare a unor companii privatizate nu se vor aplica contractelor semnate de OPSPI pana la data comasarii.

In proiectul initial de ordonanta de urgenta exista un numar de 60 de societati, inclusiv cele 19, care urmau sa treaca de la OPSPI la AVAS. O alta deosebire consta in includerea in varianta finala a ordonantei de urgenta a SN a Apelor Minerale SA pe lista societatilor care vor trece AVAS.

Statul nu isi va creste participatia la Petrom si Distrigaz

"Majorarea participatiilor statului nu este posibila", a spus Vosganian, dand ca exemplu Petrom, unde autoritatile ar trebui sa scoata sute de milioane de euro din buzunar pentru a rascumpara un pachet de actiuni. El a adaugat ca, din pacate, contractul de privatizare a Petrom nu mai poate fi renegociat, desi are probleme.

"Am pierdut la contractul cu Petrom, am pierdut la concesiunile de resurse. Ne-am inteles cu ei si nu mai putem face nimic", a aratat ministrul desemnat al economiei, in cadrul audierilor din comisiile parlamentare.intrebat care este strategia sa de privatizare, Vosganian a subliniat ca, in prezent, este sigur doar de dorinta sa de a vinde microhidrocentralele.In prezent, statul detine la Petrom o participatie de 30,8%, la Distrigaz Sud si Distrigaz Nord 37%

Preturi suportabile la energia pentru populatie

"In politica energetica, obiectivele mele cele mai importante tin de inlaturarea vulnerabilitatilor in preajma integrarii europene", a afirmat Vosganian. El a adaugat ca, raportat la nivelul de trai, populatia din Romania plateste o factura la energie printre cele mai mari din Europa si de aceea se impune mentinerea preturilor la energie la un nivel suportabil.

Un alt obiectiv al sau in fruntea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) este repararea ceasului de pe turnul sediului ministerului pentru a arata ca acum lucrurile merg bine.

Ministrul desemnat al economiei a aratat ca, daca va fi investit in functie, se va concentra pe trei domenii majore precum poltica energetica, politica industriala si comert. Tot in politica energetica, un alt obiectiv este reducerea consumului de energie si astfel cresterea competitivitatii economice.

In ceea ce priveste politica industriala, Vosganian vrea sa elaboreze o noua legislatie a investitiilor din Romania, iar in materie de comert exterior, liberalul doreste abordarea unor masuri prin care deficitul de cont curent sa nu depaseasca 10% din PIB.El a mai subliniat ca ar fi utila reanalizarea legislatiei mineritului, petrolului si gazelor naturale si revizuirea redeventelor, taxelorsi impozitelor. "Acestea ar trebui sa creasca minimum la 0,5% din PIB", a punctat Vosganian.

Ministrul desemnat vrea ca pana in 2010-2012 sa atraga cel putin cinci miliarde de euro, suma necesara restructurarii simodernizarii sistemului energetic. in opinia sa, aceasta suma s-ar putea aduna din fonduri structurale, credite BERD si BEI, dar si din deschiderea mai larga a pietei certificatelor.

Turceni si Rovinari au stocuri doar pentru 4-5 zile

Ministrul desemnat al economiei, Varujan Vosganian, a mai dezvaluit ca situatia stocurilor de carbune la complexele energetice este dramatica: termocentralele Turceni si Rovinari au carbune doar pentru patru, respectiv cinci zile. "Stocurile ajung in medie cam doua saptamani. La Turceni si la Rovinari este o situatie mai dramatica pentru ca stocurilede carbune nu ajung decat pentru cateva zile", a spus Vosganian. El a declarat ca situatia stocurilor de carbune a scazut de la anla an. "Daca in 2004, aveam stocuri de 2,5 milioane de tone, in 2005 am ajuns la 2,3 milioane de tone, iar in 2006 nuavem decat 1,4 milioane tone", a subliniat ministrul desemnat al economiei. in opinia sa, situatia problematica a stocurilorde la complexele energetice este cauzata de faptul ca acestea au avut supraproductie in vara, depasindu-si planurile cu 20-25%. "Vara nu au scos carbune sau au scos foarte putin, in schimb au cumparat lignit de la SNLO", a mai aratat liberalul.Potrivit acestuia, Romania a ajuns "in situatia rusinoasa" de a opri exportul de energie din lipsa de carbune.

"Este o greseala strategica. Noi putem exporta circa opt TWh, dar, din pacate, nu facem asta si nu suplinim Bulgaria", apunctat Vosganian.

Ministrul desemnat al economiei a mai afirmat ca va discuta cu "prietenul si colegul" sau, Sebastian Vladescu (ministrulfinantelor, n.red.) pentru urgentarea stergerii datoriilor Termoelectrica si ca se va intalni cu ministrul demisionar al economiei,Codrut Seres, pentru a discuta problemele din sistem. "Nu sunt adeptul grelei mosteniri. Nu doresc sa fac o evaluare aguvernarii anterioare. Vrea sa am o discutie cu Ioan Codrut Seres si sunt convins ca experienta domniei sale imi va fi utila",a explicat liberalul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri