Romanii are vor sa lucreze in Marea Britanie nu cunosc legislatia din domeniu, respectiv necesitatea unui permis de munca si imposibilitatea primirii de asigurari medicale sau pensie fara o incadrare legala, a declarat seful misiunii Organizatiei Internationale pentru Migratie, Cristina Gheorghe.
Guvernul de la Londra, in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au lansat, miercuri, in Romania, o campanie de informare privind conditiile legale de munca din Marea Britanie, dupa aderarea Romaniei la UE. Potrivit Cristinei Gheorghe-Tranca, campania este necesara pentru ca majoritatea romanilor care vor sa munceasca in Anglia nu stiu care sunt conditiile in care pot munci legal sau ce drepturi si obligatii au.

"Dorinta de a pleca in strainatate pentru a munci este perfect legitima, dar, din pacate, plecarea nu include intotdeauna o informare temeinica. Este ingrijorator ca mai bine de jumatate dintre romanii care vor sa munceasca in strainatate considera ca nu este important cum obtin un loc de munca: cu contract sau fara contract, cu asigurare sau fara asigurare", a spus Cristina Gheorghe-Tranca, citata de NewsIn.

Reprezentantul OIM a precizat ca cele mai relevante probleme pe care le au romanii, legate de munca in Marea Britanie, sunt ca nu stiu ca au nevoie de permis de munca si de asigurare medicala, ca au impresia ca pot castiga mult mai bine decat in alte tari sau ca nu stiu ca pentru a lucra in aceasta tara trebuie sa se inregistreze la autoritatile britanice. De asemenea, majoritatea migrantilor potentiali nu stiu ca nu pot beneficia de asistenta sociala sau de servicii medicale daca nu contribuie prin plata contributiilor sociale.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, prezent la lansarea campaniei, a atras atentia asupra riscurilor la care se supun lucratorii daca sunt de acord sa munceasca ilegal. Pe langa faptul ca muncitorii prinsi ca lucreaza la negru vor fi amendati, acestia pot cadea lesne prada angajatorilor care sa-i exploateze si care sa nu le respecte drepturile. De asemenea, Barnett a precizat ca venitul minim in Marea Britanie este de 4,45 de lire sterline pe ora, pentru cei intre 18 si 21 de ani si de 5,35 de lire e ora, pentru cei peste 22 de ani, ceea ce nu este suficient pentru a acoperi costurile vietii.

Potrivit lui Barnett, muncitorii prinsi ca lucreaza ilegal pot fi sanctionati cu o amenda care poate ajunge la o mie de lire sterline (aproximativ 5000 de lei) si pot fi actionati in instanta. De asemenea, angajatorii care folosesc muncitori la negru pot plati o amenda de pana la 5000 de lire sterline. Reprezentantul Marii Britanii a mai adaugat ca muncitorii care lucreaza ilegal nu au garantia ca primesc salariul minim pe economie si asistenta sociala.

Campania de informare lansata de OIM consta in prezentarea unor spoturi TV si radio care vor populariza un numar de telefon gratuit, la care operatorii OIM vor raspunde intrebarilor celor interesati, in perioada 13 decembrie 2006-31 martie 2007. Linia telefonica va fi deschisa inclusiv in 1 si 2 ianuarie. De asemenea, campania mai contine si pliante si afise cu informatii despre munca legala din Marea Britanie.Campania de informare asupra conditiilor de lucru din Anglia este finantata de Guvernul Marii Britanii si este implementata in Romania si Bulgaria de catre OIM.

Romanii si bulgari, la gramada cu cei din alte tari pentru permise

Marea Britanie ofera 20.000 de permise de munca, in 2007, atat pentru romani si bulgari, cat si pentru cei din statele extracomunitare, iar din 2008 va fi stabilita o cifra clara a permiselor pentru muncitorii din cele doua tari UE, a spus reprezentantul Ministerului de Interne, Christophe Prince.

Potrivit reprezentantului Ministerului de Interne britanic, Londra va elibera, in 2007, 20.000 de permise de munca pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, dar si pentru alti lucratori din alte tari extracomunitare, care vor sa munceasca in domeniul agricol si alimentar. incepand cu 2008, muncitorii romani si bulgari vor avea separat o numar prestabilit de permise de munca pentru Marea Britanie.

Christophe Prince a spus ca decizia autoritatilor de la Londra de a deschide gradual piata interna a muncii pentru cetatenii tarilor nou intrate in UE nu trebuie considerata o discriminare, dar valul migratiei din 2004 a avut "un impact indoielnic asupra societatii britanice, care trebuie analizat". Prince a explicat ca dupa evaluarea efectelor locale de tranzitie, restrictiile vor fi rediscutate, dupa un an.

Numarul de permise de munca pe care Marea Britanie le va oferi romanilor si bulgarilor va fi stabilit in functie de cerintele pietei interne. Cele 20.000 de permise destinate muncitorilor din agricultura si din industia alimentara au fost stabilite dupa ce s-a observat o lipsa a lucratorilor autohtoni in aceste sectoare. Numarul permiselor de munca pentru muncitorii calificati si inalt calificati se va decide in urma cerintelor angajatorilor britanici, care trebuie sa demonstreze ca au cautat sa angajeze lucratori englezi dar nu au gasit. Potrivit lui Prince, pentru a putea obtine un loc de munca in Marea Britanie, munitorii calificati trebuie sa indeplineasca anumite criterii care tin de nivelul educational, experienta pe care o au in domeniu sau veniturile pe care le-au castigat anterior.

Conform datelor oferite de reprezentantul Ministerului britanic de Interne, din 2001 si pana in prezent a emigrat in Marea Britanie un numar de aproximativ 12.000 de romani, iar in 2005 au fost eliberate 3.900 de permise de munca. Dupa estimarile autoritatilor de la Londra, si in 2006 numarul de permise se mentine in jurul aceleiasi cifre.

Guvernul de la Londra a decis, in luna octombrie, introducerea de restrictii pe piata interna a muncii pentru muncitorii romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2007. Astfel, muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria vor avea dreptul sa munceasca in Marea Britanie numai pentru sase luni si in numai in sectorul agroalimentar si nu vor beneficia de ajutoare sociale sau de locuinte. Muncitorii calificati vor avea, de asemenea, nevoie de permise de munca, iar acestea li se vor rlibera doar daca nu se gaseste forta de munca autohtona.

Potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru munca in Strainatate din Ministerul Muncii, in primele noua luni ale anului 2006 au plecat la munca in Marea Britanie un numar de peste 3.200 de romani, dintre care cei mai multi lucreaza in domeniile gastronomic si hotelier (ospatar, bucatar, receptioner, camerista), datr si in cel sanitar, pentru un salariu minim garantat de 1269 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri