Romanii vor sta mai mult timp la cozile din magazine si la cele din banci, dupa ce leul greu va intra in circulatie. Circulatia in paralel a actualului leu si a celui nou, incepand cu 1 iulie 2005 si pana pe 31 decembrie 2006, va crea probleme bancilor, comerciantilor si clientilor acestora. Aceasta pentru ca in sertarele presatatorilor de servicii si ale comerciantilor, respectiv in buzunarele clientilor, vor fi bancnote si monede atat ale actualelor insemne monetare, cat si ale noului leu.

De exemplu, pentru a plati o paine de 6.000 lei, adica 60 bani in noul leu, un cumparator ar putea utiliza o moneda de 5.000 lei si una de 50 bani, iar vanzatorul i-ar putea da rest trei monede de 10 bani si 1.000 lei. Destul de complicat pentru o mare parte a populatiei sa faca rapid calcule similare. Patronii buticurilor de cartier se tem de eventualele neintelegeri intre vanzatori si clienti. De asemenea, ei se tem de o scadere a vanzarilor in intervalele orare aglomerate, ceea ce va genera o scadere totala a vanzarilor. Depozitarea numerarului este o alta mare problema pentru comercianti, deoarece lacasurile din caselele de marcat destinate numerarului vor trebui sa gazduiasca ambele cupiuri si monede.

"Normal ca o sa se ingreuneze ceva procesul (n.r.: de derulare a tranzactiilor cu numerar in magazine)", afirma consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Totodata, acesta subliniaza ca timpul de desfasurare al tranzactiilor este problema comerciantilor, acesta fiind determinant pentru productivitatea acestora.

Varstnicii se vor adapta foarte greu

"Foarte greu va fi pentru persoanele varstnice (peste 65 de ani), care vor cheltui mult, confundand leul nou cu vechiul leu si toate preturile li se vor parea foarte mici. Nu vor realiza valoarea noilor bani", ne-a declarat psihologul Antoaneta Bugner. In acelasi timp, acestia se vor panica cand isi vor lua pensiile in noua moneda, deoarece suma li se parea foarte mica, precizeaza Bugner. Cei care nu vor avea probleme la efectuarea operatiilor cu cele doua monede sunt tinerii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri