RAAPPS a achitat, in perioada 2003-2004, cabinetului de avocatura al Elenei Udrea, onorarii in valoare totala de 2,35 miliarde lei vechi, pentru servicii de consultanta juridica neprestate sau indeplinite insuficient, a declarat ministrul delegat pentru Control, Cristian David.
In perioada mentionata, RAAPPS a incheiat, cu cabinetul individual de avocatura al Elenei Udrea, un numar de 12 contracte de consultanta si reprezentare juridica, in valoare totala de 2,35 miliarde lei vechi, pentru care onorariile au fost acceptate de catre RAAPPS, au avut un cuantum disproportionat in raport cu complexitatea cauzelor si au fost achitate fara a exista o dovada ca serviciile respective au fost prestate, a mai spus Cristian David.

"Concluzia ar fi ca, desi incheierea acestor contracte de asistenta juridica respecta prevederile legale, nefiind aplicabile prevederile legislatiei privind achizitiile publice, RAAPPS nu are o procedura care, in vederea contractarii acestor servicii, sa respecte principiile liberei concurente, transparentei, utilizarii eficiente a fondurilor publice si a tratamentului egal", a adaugat David, citata fiind de NewsIn. Potrivit ministrului pentru Control, in multe cazuri, gradul de dificultate al unora dintre litigiile si problemele juridice in care era implicata regia nu justifica incheierea unor contracte de asistenta juridica, ele putand fi girate de juristii RAAPPS.

"Atat in cazul Elenei Udrea, dar si in cazul altor case de avocatura, RAAPPS nu a putut pune la dispozitia echipei de control informatii cu privire la cauza ce a fost incredintata respectivelor cabinete de avocatura. in unele cazuri, au fost incheiate contracte de asistenta juridica cu cabinete de avocatura care nu aveau dreptul de a reprezenta institutia. De exemplu, in cazul contractului semnat de RAAPPS cu cabinetul Elenei Udrea, pentru litigiul dintre RAAPPS si Gan Accidents, cabinetul de avocatura nu avea cum sa presteze asistenta juridica la Curtea de Casatie a Frantei, intrucat, potrivit procedurii civile franceze, la aceasta instanta asistenta este asigurata doar de avocati de la Consiliul de Stat sau de la Curtea de Casatie. Cu toate acestea, onorariul aferent contractului, in valoare de 395 milioane lei vechi, a fost achitat integral", a mai aratat Cristian David.

"De asemenea, in baza contractului de asistenta juridica nr. 391408/28.09.2004, incheiat cu cabinetul Elenei Udrea, a fost achitat un onorariu de 250 milioane lei vechi, cu toate ca, la numai o zi, pe data de 29.09.2004, dosarul in cauza a fost suspendat, iar suspendarea subzista si in prezent", a spus ministrul delegat pentru Control.

Potrivit lui Cristian David, RAAPPS trebuie sa ia masuri pentru recuperarea sumelor de bani achitate in mod nelegal (servicii neprestate sau prestate insuficient), precum si pentru intrarea in legalitate cu privire la exercitarea controlului financiar preventiv. "Conducerea oficiului juridic va lua masurile necesare pentru urmarirea derularii contractelor de asistenta juridica, in vederea stabilirii modului de executare a obligatiilor contractuale, iar acest raport de control va fi transmis catre Secretariatul General al Guvernului, in vederea luarii masurilor ce se impun, potrivit competentelor legale", a mai spus David.

Udrea: Raportul Guvernului privind afacerile cu RAAPPS, tendentioase si trunchiate

Secretarul executiv al PD Elena Udrea a respins prin intermediul unui comunicat de presa, raportul Guvernului care o incrimineaza in legatura cu contractele incheiate, spunand ca ar contine informatii "tendentioase si trunchiate".

"Asa-zisul raport dat publicitatii de reprezentantul Guvernului confirma faptul ca toate contractele dintre firma de avocatura pe care o conduc si RAAPPS au fost incheiate cu respectarea intocmai a prevederilor legale. Documentul contine insa foarte multe informatii tendentioase si trunchiate, in ceea ce ma priveste si in legatura cu colaborarea dintre Cabinetul de avocatura pe care il conduc si RAAPPS", este concluzia Elenei Udrea. Mai mult, ea a sustinut ca si-a aratat "tot timpul disponibilitatea de a gasi o solutie, inclusiv reintoarcerea in cauzele aflate inca in desfasurare".

Primul argument invocat este ca nu a fost singurul avocat care a avut contracte cu Regia, spunand ca este in practica acestei institutii sa colaboreze cu mai multi avocati. "Subliniez, de asemenea, ca in primul dosar in care am reprezentat Regia, am castigat pentru RAAPPS 1,4 miliarde de lei vechi, iar onorariul a fost de 30 de milioane de lei vechi. Este un alt aspect pe care dl. David l-a omis. in plus, cele 12 contracte despre care s-a vorbit se refereau, de fapt, doar la 8 cauze, iar valoarea totala a litigiilor pentru care am reprezentat RAAPPS a fost de circa 250 de miliarde de lei vechi", a afirmat secretarul executiv al PD.

Udrea a reiterat faptul ca, in cazul litigiului cu societatea din Franta, a fost angajata sa reprezinte Regia doar in ceea ce priveste desfasurarea procedurilor juridice de pe teritoriul Romaniei. Totodata, ea sustine ca, in cazul dosarului AgroIncom, desi cabinetul pe care il conduce a pierdut pe fond, a castigat apeliul si recursul. Fostul consilier prezidential are corectii si in cauza privind dosarul de faliment RAAPPS versus TBNI, explicand ca a reusit inscrierea Regiei la masa credala (recunoasterea calitatii de creditori) pentru suma de 79.757.212.370 lei vechi si 1.420.330,83 USD.

Tariceanu cere verificari la RA-APPS

Premierul Tariceanu a cerut verificarea legalitatii procedurilor derulate de RA-APPS pentru incheierea contractelor de asociere in participatiune, denutate de Elena Udrea saptamana trecuta, dar si suspendarea directorului Regiei, Adrian Dumitru, pe durata verificarilor.

Potrivit unui comunicat remis de Guvern, Tariceanu a dat dispozitie Autoritatii de Control a Guvernului (ACG) sa investigheze legalitatea procedurilor derulate de RA-APPS pentru incheierea contractelor de asociere in participatiune pentru Complexul Agrozootehnic Vlasia si pentru realizarea unui Complex rezidential in B-dul Expozitiei. Premierul a cerut ca in termen de doua saptamani sa-i fie prezentat un raport care sa cuprinda concluziile controlului.

De asemenea, Tariceanu a dat dispozitie sefului Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, care are in subordine RA-APPS, ca pe durata desfasurarii controlului sa-l suspende din functie pe directorul RAAPPS, Adrian Dumitru "pentru a nu exista nici o suspiciune ca ar vicia derularea controlului Autoritatii de Control a Guvernului".

"Seful Executivului a atras atentia ca RA-APPS, ca orice alta institutie publica, trebuie sa incheie contracte prin organizarea de licitatii publice si corecte, in conformitate cu legea", se arata in comunicat.

SGG neaga, intr-un comunicat remis marti, informatiile aparute in presa, referitoare la instrainarea celor doua bunuri administrate de RA-APPS: Complexul Agrozootehnic Vlasia si terenul din B-dul Expozitiei, unde urma sa fie realizat un Complex rezidential cu functiuni multiple. "Nu s-a vandut nici unul dintre cele doua obiective administrate de RAAPPS si nu s-a incheiat nici un contract de asociere in participatiune, inchiriere, locatiune sau concesiune in legatura cu obiectivele susmentionate", se arata in comunicatul SGG.

In informarea Secretariatului se precizeaza ca "s-a dat doar acordul formal pentru demararea discutiilor, de catre Regie, pentru identificarea celor mai bune solutii financiare in vederea valorificarii, la potential maxim, a oportunitatilor pe care le ofera cele doua obiective".

Mai mult, comunicatul precizeaza ca Stroe a emis luni un ordin prin care a dispus suspendarea tuturor procedurilor in derulare, referitoare la incheierea unor contracte pentru cele doua bunuri administrate de RA-APPS. Acelasi document informeaza ca, in aceeasi zi, Radu Stroe i-a cerut oficial sefului ACG, Cristian David, sa ceara verificarea legalitatii procedurilor derulate de RA-APPS in scopul incheierii acestor contracte.

Elena Udrea a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei emisiuni televizate, ca actuala putere a creat o filiera care se concentreaza in jurul RA-APPS. Ea a dezvaluit ca, in 21 august 2006, Radu Stroe si-a dat avizul pentru un proiect de hotarare de consiliu a RA-APPS, in care se propunea concesionarea Complexului Agrozootehnic Vlasia, care se intinde pe 400 de hectare, unui off-shore controlat de omul de afaceri Razvan Petrovici, care controleaza si GFS Duty Free Romania si proprietarul lantului de magazine UNIVERS'ALL.

Terenul la care facea referire Udrea este cunoscut publicului sub numele de Proiectul Dracula Park, deoarece pe acel teren urma sa fie construit parcul de distractii cu acelasi nume, proiect oprit de actuala putere. Udrea a precizat ca, in 6 decembrie 2006, s-a semnat contractul de asociere in acest sens. Stroe a recunoscut ulterior ca il cunoaste pe Petrovici, dar a negat orice lagatura de afaceri cu acesta.

Fostul consilier prezidential a mai dezvaluit ca tot RA-APPS "i-a facut cadou" lui Razvan Petrovici un contract pentru realizarea unui complex rezidential pe bulevardul Expozitiei, in spatele cladirii sWorld Trade Center.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri