Veniturile bugetare au reprezentat, in 2006, 29,7% din Produsul Intern Brut, circa 100 miliarde lei, in crestere nominala de 22,9% comparativ cu anul 2005, dar cu mult sub media inregistrata in statele membre ale UE si chiar fata de tinta programata de Finante.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, veniturile bugetului general consolidat au fost de 99,951 miliarde lei anul trecut, incadrandu-se, la limita, in tinta programata de 100,5 miliarde lei. incasarile au fost superioare anului 2005 cu 18,65 miliarde lei. Produsul Intern Brut luat n calcul de catre Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde lei. Bugetul de stat a avut incasari de 62,78 miliarde lei, provenind, in principal, din TVA si accize, care au cumulat peste 39 miliarde de lei. Veniturile fondului unic de sanatate s-au situat la 10,23 miliarde lei, iar cele ale bugetului de pensii au depasit 20 de miliarde de lei. in schimb, bugetele locale au colectat numai 4,58 miliarde de lei.

in ultimii cinci ani, media veniturilor bugetare s-a mentinut la circa 30% ca pondere in PIB. Calculata conform raportarilor europene, media nu depaseste 33% din PIB. in acelasi timp, noile state membre ale UE au o medie de peste 35%, iar vechile state de peste 45% din PIB.

Chiar si statele pe care Romania le ia drept termen de comparatie au venituri bugetare superioare: Bulgaria 37,5%, Croatia 42%. Prin urmare, Romania continua, si in acest an, sa aiba cea mai redusa pondere a veniturilor bugetare in PIB dintre toate tarile membre si in curs de aderare la UE.

Veniturile bugetare vor atinge 35% pondere in PIB abia in 2010, potrivit estimarilor ministrului finantelor, iar anul viitor se vor situa la 32% din PIB. Potrivit legii bugetului, in acest an, veniturile vor fi de 36,5% din PIB, incluzand granturile, in timp ce cheltuielile se vor ridica la 39,2% din PIB. Romania are nevoie de venituri sporite ca sa poata face cheltuieli mai mari, pentru dezvoltare, atat in domeniul resurselor umane, cat si in infrastructura, in urmatorii ani. incepand din 2007, sume importante vor fi alocate Romaniei prin instrumentele financiare europene, pe masura ce contributia nationala va trebui, de asemenea, sa fie din ce in ce mai consistenta. Planul de convergenta la zona euro stabileste o majorare a cheltuielilor publice de pana la 39%, in 2009, de la 32-33% in prezent.

in 2007, cheltuielile bugetare vor creste si datorita fondurilor UE estimate la 2,24 miliarde de euro (7,91 miliarde lei). in contrapartida, statul va contribui la bugetul european cu 1,12 miliarde de euro, iar soldul net ar urma sa fie in favoarea Romaniei cu 1,11 miliarde de euro.

Cea mai recenta executie bugetara comunicata de Finante include primele 11 luni ale anului 2006. La sfarsitul lui noiembrie, excedentul bugetar era de 1,23% din PIB, reprezentand peste 4,14 miliarde lei. Pentru anul trecut, guvernul a programat, in urma a patru rectificari bugetare, un deficit de 2,5% din PIB. insa, potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, exexcutia bugetului se va inchide cu un deficit in jurul a 1% din PIB, cu mult sub nivelul estimat de guvern.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri