Uniunea Europeana va aloca opt milioane de euro pe an pentru promovarea consumului de fructe si legume, iar reforma sectorului pune un accent deosebit pe cresterea consumului acestor produse, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.
"Recomandarea specialistilor este sa se consume cel putin 500 de grame de legume si fructe pe zi, dar aceast sfat este respectat doar in Grecia si Italia", a declarat Mariann Fischer Boel.

Comisarul european a precizat ca unul dintre obiectivele reformei in sectorul legume si fructe este stimularea consumului, deoarece Uniunea Europeana se confrunta cu o problema in acest sector, respectiv importuri masive si consum in scadere, informeaza NewsIn. "Nu am stabilit cum se pot utiliza aceste fonduri pentru promovare, astfel incat fiecare stat membru poate decide in fuctie de particularitatile cu care se confrunta. De exemplu, s-ar putea distrubui gratuit legume si fructe in scoli sau licee", a adaugat Boel.

Comisarul european Mariann Fischer Boel a prezentat miercuri Comisiei pentru Agricultura un proiect de reforma a ajutoarelor comunitare in sectorul fructelor si legumelor, revizuind si anuland multe din subventiile in valoare totala de 1,5 miliarde de euro platite anual. Reforma urmareste cresterea cofinantarii asociatiilor de producatori de la 50 % la 60 %, tocmai pentru a se incuraja acest tip de asociere. "In noile state membre procentajul producatorilor care s-au asociat este sub zece %, iar UE isi propune sa incurajeze acest tip de asociere a producatorilor", a spus Boel.

In cazul in care va fi aprobata de ministrii agriculturii din statele membre, reforma va "decupla" subventiile pentru producerea si procesarea fructelor si legumelor ceea ce, in jargonul european, inseamna ca sumele primite de agricultori de la Bruxelles nu vor mai depinde de cat de mare este productia lor. De asemenea, producatorii de fructe si legume care primesc acest tip de subventii trebuie sa cheltuie aproximativ 20 % din sume pe proiecte de protectie a mediului. Subventiile la export pentru sectorul legume-fructe vor fi anulate.

Proiectul lui Fischer Boel propune mai multe metode de a consolida asociatiile de producatori, recipientii directi ai subventiilor pentru finantarea proiectelor de marketing in numele micilor fermieri. Una dintre principalele provocari va fi modificarea modului in care asociatiile de producatori sunt despagubite cu bani europeni pentru a retrage de pe piata produsele perisabile, in cazul in care acestea nu se vand.

In prezent, in majoritatea cazurilor, UE despagubeste asociatiile de producatori in proportie de 100 %, dar pe viitor se preconizeaza reducerea acestor despagubiri la 50%.

Obiectivul reformei in sectorul legume-fructe:incurajarea asociatiilor de producatori

Principalul obiectiv al reformei in sectorul legumelor si fructelor este incurajarea asociatiilor de producatori, astfel incat acestea sa faca fata agresiunii exercitate de marii distribuitori, a spus reprezentatul Directiei Generale Agricultura a Comisiei Europene, Fabien Santini."Statele membre ale Uniunii Europene sunt in masura sa decida distribuirea fondurilor europene in functie de specificul fiecarei piete", a mai spus Santini.

Potrivit reprezentantului Directiei Generale Agricultura a Comisiei Europene, reforma din acest sector a fost necesara deoarece UE se confrunta cu importuri masive de legume si fruce, concomitent cu scaderea consumului. Reforma isi propune un ajutor financiar mai consistent pentru asociatiile de producatori, dar si incurajarea consumului de legume si fructe.

Fabien Santini a declarat ca in Franta exista 350 de aociatii de producatori, iar la nivelul Uniunii Europene exista 1.500 de astfel de organisme. "in Romania exista 21 de grupuri de producatori, dar mult mai mici decat cele din Uniunea Europeana", a explicat sefa Departamentului Legume si Fructe din Ministerul Agriculturii, Cornelia Ionescu, citata de NewsIn.

Comisarul european Mariann Fischer Boel a prezentat miercuri Comisiei pentru Agricultura un proiect de reforma a ajutoarelor comunitare in sectorul fructelor si legumelor, revizuind si anuland multe din subventiile in valoare totala de 1,5 miliarde de euro platite anual, transmite Reuters.

In cazul in care va fi aprobata de ministrii agriculturii din statele membre, reforma va "decupla" subventiile pentru producerea si procesarea fructelor si legumelor ceea ce, in jargonul european, inseamna ca sumele primite de agricultori de la Bruxelles nu vor mai depinde de cat de mare este productia lor. Pe viitor, subventiile vor fi calculate pe regiuni, pe baza platilor facute intr-o perioada istorica de referinta pentru fiecare produs in parte, intr-un cadru de plati unic aprobat de reforma PAC din 2003.

De asemenea, producatorii de fructe si legume care primesc acest tip de subventii trebuie sa cheltuie aproximativ 20 % din sume pe proiecte de protectie a mediului. Subventiile la export pentru sectorul legume-fructe vor fi anulate. Proiectul va fi prezentat ministrilor agriculturii saptamana viitoare, desi nu va fi dezbatut in detaliu mai devreme de cateva luni.

La initiativa comisarului pentru agricultura, proiectul intentioneaza de asemenea sa diminueze influenta marilor distribuitori alimentari, care reprezinta intre 70 si 90 % din piata in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si statele nordice.

"Nu este un secret ca sectorul distributiei, in prezent foarte concentrat, are o influenta foarte mare asupra preturilor", s-a adresat oficialul european Comisiei pentru agricultura din PE. "Multe sectoare agricole trebuie sa faca fata acestei probleme. Dar supermarketurile par sa domine indeosebi sectorul fructelor si legumelor", a spus ea. UE este un jucator important in horticultura mondiala, iar subventiile pe care le acorda producatorilor acopera zeci de produse.

Proiectul lui Fischer Boel propune mai multe metode de a consolida asociatiile de producatori, recipientii directi ai subventiilor pentru finantarea proiectelor de marketing in numele micilor fermieri. Una dintre principalele provocari va fi modificarea modului in care asociatiile de producatori sunt despagubite cu bani europeni pentru a retrage de pe piata produsele perisabile, in cazul in care acestea nu se vand.

In prezent, in majoritatea cazurilor, UE despagubeste asociatiile de producatori in proportie de suta %, dar pe viitor se preconizeaza reducerea acestor despagubiri la 50 %. Insa daca aceste produse sunt distribuite gratuit, de exemplu in scoli, UE va despagubi integral producatorii. "Uniunea Europeana va acoperi toate costurile produselor retrase de pe piata care sunt distruite gratuit in scoli, tabere de vacanta sau institutii publice. Punem la dispozitie un buget total de 48 de milioane de euro pe urmatorii sase ani in acest scop", a spus comisarul european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri