Managerii societatilor comerciale au estimat o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare si din comertul cu amanuntul, simultan cu mentinerea unei tendinte pozitive in servicii, in primul trimestru al anului, releva datele unui sondaj publicat de Institutul National de Statistica (INS).

Respondentii anticipeaza o crestere modesta a productiei, in industrie, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) fiind de 8%. De asemenea, pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv (sold conjunctural +9%). Numarul de salariati va scadea usor (sold -8%), iar preturile vor inregistra o crestere (sold 16%), insa la o intensitate mai redusa fata de luna anterioara (sold 31%).

In constructii, managerii estimeaza o scadere a activitatii (sold -6%), dar mult diminuata fata de prognoza lunii anterioare (sold -34%). Drept urmare, cei intervievatii au indicat o scadere a numarului de salariati (-8%), insa mai putin intensa decat cea preconizata in luna decembrie (-24%). Preturile lucrarilor de constructii vor creste in continuare, conform anchetei realizate de INS.

In comertul cu amanuntul, managerii se asteapta la o crestere a vanzarilor de marfuri, iar comenzile adresate furnizorilor vor inregistra o evolutie ascendenta, conform soldului conjunctural de 14%, mai mic insa decat cel estimat in decembrie 2006 (25%). Aceasta retinere a managerilor in privinta aprovizionarii se explica si prin faptul ca, in luna ianuarie, volumul vanzarilor este mai redus fata de perioada de varf caracteristica sfarsitului de an. Pentru urmatoarele trei luni, managerii asteapta o tendinta de stabilitate a numarului de angajati si o crestere a preturilor (sold 22%).

Cererea de servicii se va mentine in continuare pe o traiectorie ascendenta (sold 11%), iar numarul de salariati se va mentine constant (5%). in opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregsitra o crestere in aceasta perioada a anului (sold 29%).

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1533 agenti economici), constructiilor (1108), comertului cu amanuntul (2296) si serviciilor (1967). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel total sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri