Fostii si actualii angajati ai RA-APPS care locuiesc cu chirie in imobilele administrate de Regie ar putea avea prioritate la cumpararea acestor imobile, in rate si la valoarea lor contabila, nu la valoarea de piata, aceasta fiind concluzia unor dezbateri organizate de RA-APPS.
In acest scop, reprezentantii Secretariatului General al Guvernului - institutie care are in subordine RA-APPS - propun ca imobilele inchiriate actualilor si fostilor angajati ai Regiei sa fie date in administrare autoritatilor locale, astfel incat chiriasii sa beneficieze de prevederile legilor privind vanzarea locuintelor construite de stat. Acestia vor putea achizitiona imobilele in rate esalonate pe maximum 25 de ani, la valoarea contabila a imobilului, nu la valoarea de piata, cum este prevazut in proiectul de act normativ supus dezbaterii, care reglementa vanzarea acestor imobile.

Potrivit reprezentantului Institutului pentru Politici Publice (IPP), Costin Ciobanu, propunerile ar urma sa fie discutate in sedinta de Guvern de miercuri sau in cea de saptamana viitoare. IPP este organizatia neguvernamentala care a cerut organizarea dezbaterii publice pe margine proiectului de act normativ referitor la vanzarea imobilelor administrate de RA-APPS.

RA-APPS a supus dezbaterii publice, proiectul de act normativ potrivit caruia locuintele administrate de Regie, vandute conform normelor actuale prin negociere cu actualii locatari, ar urma sa fie vandute exclusiv prin licitatie deschisa, informeaza NewsIn. Proiectul de act normativ propune ca metoda folosita in prezent pentru vanzarea imobilelor care au alta destinatie decat aceea de locuinta de serviciu - respectiv negocierea directa cu actualii locatari - sa fie inlocuita cu vanzarea prin licitatie deschisa, "ca unica metoda".

"Avand in vedere faptul ca procedura de vanzare a imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", astfel cum este reglementata in prezent prin ordonanta Guvernului 19/2002, ridica o serie de suspiciuni din cauza faptului ca principala metoda de vanzare este cea prin negociere cu actualii detinatori, este necesara adoptarea de masuri imediate", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, pot fi vandute imobilele care au alta destinatie decat aceea de locuinta de serviciu, precum si terenurile, proprietate privata a statului, aflate in administrarea RA-APPS, care au situatia juridica clarificata si nu sunt grevate de sarcini. "Prin urmare, vanzarea se extinde si pentru locuinte, intrucat nu exista nici un motiv pentru ca Regia sa mentina in activitatea sa alte spatii decat cele care au destinatia de locuinte de protocol, resedinte oficiale, locuinte de serviciu", se arata in nota de fundamentare.

Imobilele care au situatia juridica clarificata, dar care sunt grevate de sarcini, pot fi vandute prin licitatie deschisa, dar numai in urmatoarele conditii: participantii la licitatie declara, pe propria raspundere, ca sunt de acord cu preluareacontractelor de inchiriere, locatie de gestiune ori asociere in participatiune si daca in contractul de vanzare-cumparare se introduce o clauza prin care cumparatorul se obliga sa preia drepturile si sa exercite obligatiile din acele contracte.

In situatia in care actualii locatari au investit in imobilele pe care le ocupa, RA-APPS va achita costul acestora, dupa ce a fost evaluat, dar numai daca investitiile au fost efectuate cu acordul Regiei si au fost executate in baza unor autorizatii de construire.Potrivit proiectului de act normativ, pretul de pornire a licitatiei, stabilit de Regie, nu poate fi mai mic decat pretul de piata, stabilit printr-un raport de evaluare. Evaluatorii vor fi selectati de RA-APPS prin licitatie.

Licitatiile se vor tine daca au fost prezentate cel putin trei oferte. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, licitatia va fireluata dupa publicarea unui nou anunt de vanzare, in termen de cinci zile de la desfasurarea primei licitatii, dar nu mai putin de sapte zile inainte de data tinerii celei de-a doua licitatii. A doua licitatie este valabila daca s-au prezentat cel putin doua oferte. Imobilului achizitionat trebuie achitat de cumparator in cel mult 15 zile de la data semnarii contractului.

In cazul in care la a doua licitatie nu se inregistreaza o oferta care reprezinta valoric cel putin pretul de pornire a licitatiei, Regia organizeaza o noua licitatie, la care poate solicita participantilor formularea de oferte de cumparare, peste pretul de pornire, cu plata in rate. In acest ultim caz, cumparatorul trebuie sa achite un avans de minimum 70% din pretul de vanzare si rate lunare esalonate pe cel mult un an, fara acordarea unor termene de gratie. Cumparatorul va fi de asemenea obligat sa ofere o garantie pentru plata ratelor: ipoteca asupra imobilului, scrisoare de garantie emisa de o banca sau garantia unei persoana fizice sau juridice.

Proiectul de act normativ modifica ordonanta Guvernului 19/2002, privind constituirea si utilizarea fondului locativ de protocol, proprietate publica a statului si vanzarea unor imobile, proprietate privata a statului, aflate in administrarea RA-APPS.RA-APPS este in proces de reorganizare, prin eliminarea din obiectul de activitate al Regiei a activitatilor specifice societatilor imobiliare, respectiv vanzari, inchirieri, precum si a celor specifice administratiei publice locale (inchirierea locuintelor catre persoane fizice). in ceea ce priveste imobilele administrate de RA-APPS, in care isi desfasoara activitatea institutii ale statului, acestea urmeaza sa fie trecute in patrimoniul institutiilor publice respective.

Activitatea Regiei ar urma sa fie limitata, astfel, la administrarea bazei de protocol. Fondul locativ de protocol este reprezentat de resedintele oficiale - pentru seful statului, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, premier si pentru fostii sefi ai statului, de locuintele de protocol - pentru persoanele alese sau numite in unele functii sau demnitati publice, pe durata exercitarii acestora. Tot in categoria fond locativ de protocol intra imobilele in care sunt gazduiti membrii delegatiilor oficiale invitate de Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Guvern si de Curtea Constitutionala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri