Autoritatile din mediul rural vor avea, in perioada urmatoare, probleme in accesarea fondurilor europene, a declarat luni premierul Tariceanu, in discursul tinut la deschiderea Adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

Pentru a reusi o gestionare eficienta a fondurilor europene, avem nevoie de o administratie locala eficienta. Trebuie consolidata capacitatea administrativa, prin angajarea in continuare de personal specializat, prin organizarea de cursuri de perfectionare si prin oferirea de recompense financiare atractive celor care sunt implicati in managementul fondurilor comunitare", a declarat premierul, potrivit NewsIn.

Tariceanu considera ca dezvoltarea infrastructurii rurale si transformarea gospodariilor individuale in ferme sunt principalele domenii care vor duce la dezvoltarea comunitatilor locale. Premierul a mai facut referire si la programul de reabilitare a caminelor culturale din mediul rural, afirmand ca acesta nu este inutil, asa cum pare. "Este nevoie de viata sociala, e nevoie ca oamenii sa vada un film, se mai insoara, mai au un botez", a argumentat Tariceanu.

Proiectele derulate de administratiile locale, cofinatate de la bugetul de stat

Proiectele derulate la nivelul administratiilor locale ar putea fi cofinantate de la bugetul de stat printr-un fond tampon, care va asigura avansul pentru derularea proiectelor, potrivit ministrului integrarii europene, Anca Boagiu. "Am luat anumite masuri in sprijinul administratiei locale, pe care Guvernul le-a considerat necesare pentru dezvoltarea si derularea proiectelor. Avem in vedere crearea unui fond tampon astfel incat noi sa dam avansul pentru derularea proiectelor, sa nu obligam autoritatile locale sa plateasca acesti bani din bugetul local, pentru ca ne dam seama ca este foarte greu", a declarat Anca Boagiu, potrivit NewsIn.

Ministrul a mai precizat ca plata taxei pe valoarea adaugata va fi suportata de bugetul de stat. "De asemenea, am luat decizia ca TVA-ul care era platit pana acum de beneficiari sa fie finantat din bugetul de stat", a spus Boagiu.

Ministerul Finantelor va crea un fond, denumit generic "bufferfond", pentru asigurarea cofinantarii proiectelor autoritatilor locale din fonduri structurale, a declarat, la finele lunii noiembrie, directorul autoritatii de management pentru cadrul de sprijin comunitar, din cadrul MFP, Razvan Cotovelea. "Prin crearea acestui bufferfond vor fi sprijinite toate autoritatile locale, care vor derula proiecte prin fonduri structurale, pentru a nu ajunge in situatia de blocaj financiar", a declarat Cotovelea.

De asemenea, acest fond este destinat acelor comunitati care, din cauza unei dezvoltari insuficiente, nu vor fi capabile sa atraga fonduri de pe piata de capital. "Acele orase, municipii care, din motive de subdezvoltare nu vor reusi sa atraga bani de pe piata de capital sau sa emita obligatiuni asa incat sa fie pe profit, vor primi mult mai multi bani pentru proiectele europene", a explicat Cotovelea.

Acesta a motivat crearea fondului prin necesitatea eliminarii discrepantelor care exista, la ora actuala, intre diferite comunitati din Romania. "in acest fel, vom ameliora discrepantele dintre diferitele regiuni, in caz contrar existand sanse foarte mari ca ele sa fie accentuate", a adaugat reprezentantul ministerial. Acesta a mentionat ca modelul fondului a fost adoptat de la celelalte state europene, unde exista astfel de mecanisme de finantare, adaptate specificitatii nevoilor respectivelor tari.

"Bufferfond" este un termen adoptat doar pentru moment, urmand ca, in viitorul foarte apropiat, sa se faca adaptarea lui la terminologia limbii romane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri