Reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au declarat pentru NewsIn, ca, pretul la care energia termica va fi livrata catre RADET nu se va scumpi cu mai mult de 10%, desi Electrocentrale Bucuresti a cerut o majorare de 22%. "Electrocentrale Bucuresti a solicitat o majorare de 22% a pretului energiei termice livrate catre RADET, insa nu vor obtine o crestere mai mare de 10%", au subliniat sursele din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).

Acestia au precizat ca o comisie din cadrul PMB va decide maine daca bugetul local va putea subventiona noul tarif la energia termica livrata bucurestenilor. in caz contrar, aceasta scumpire va fi suportata de populatie. Pretul local de referinta aplicat in municipiul Bucuresti este de 107,5 lei/gigacalorie, pret care include TVA.

Energia termica livrata consumatorilor bucuresteni s-ar putea scumpi in perioada imediat urmatoare, producatorul Electrocentrale Bucuresti solicitand Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) cresterea tarifului reglementat ca urmare a majorarii pretului gazelor naturale.

"Electrocentrale Bucuresti a notificat Primaria Capitalei ca intentioneaza sa majoreze preturile si acum asteapta un raspuns", a declarat luni directorul general al departamentului de preturi si tarife din ANRE, Viorel Alicus. Potrivit lui Alicus, ANRE ar trebui sa recunoasca in aproximativ cinci zile noile preturi la care Electrocentrale Bucuresti va incepe sa factureze catre RADET.

"Apoi, Consiliul local trebuie sa decida daca va subventiona integral majorarea de pret sau va permite RADET sa factureze catre populatie tarife crescute la energia termica", a mai spus oficialul ANRE. Alicus a adaugat ca Bucurestiul are 40% din totalul de consumatori de energie termica ai tarii.

De asemenea, reprezentantul ANRE a mai aratat ca majoritatea termocentralelor au cerut autoritatii sa le recunoasca preturi mai mari la productia de energie termica, cauza principala fiind scumpirea gazelor naturale (utilizate ca si combustibil) in luna noiembrie a anului trecut. "in medie, scumpirile cerute sunt intre 8,5 si 10%, dar trebuie sa vedem daca vom accepta cresterea pretului acum, in plina iarna, sau vom da noile preturi locale de referinta undeva in luna mai, luand in calcul si scumpirea prognozata a gazelor de la 1 aprilie", a mai explicat directorul general al departamentului de preturi si tarife din ANRE.

ANRE a aprobat la inceputul lunii octombrie preturi locale de referinta pentru 34 de localitati, ale caror valori sunt cuprinse intre 107,5 lei/gigacalorie (Ploiesti, Drobeta Turnu Severin, Bucuresti si stefanesti - Arges) si 213,62 lei/gigacalorie (Suceava). Noile preturi locale de referinta au fost mai mari cu pana la 100% fata de pretul national de 107,5 lei/gigacalorie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri