Romsilva a alocat peste 11 milioane de lei pentru regenerarea a 16,7 hectare de padure in 2007, o suprafata mai mica decat anul trecut, dar exista varianta sa preia si sa impadureasca 5.000 de hectare de la Agentia Domeniile Statului (ADS), a declarat, directorul general Romsilva, Simion Maftei.

"Suprafata programata pentru regenerarea padurilor variaza in fiecare an, in primul rand in functie de zonele aflatate in administrarea Romsilva unde s-au taiat copacii si este nevoie de impaduriri. insa, mai exista si varianta ca Romsilva sa preia anumite suprafete de teren de la Agentia Domeniile Statului (ADS) pe care sa le impadureasca", a declarat pentru NewsIn, directorul general Romsilva, Simion Maftei.

Acesta a precizat ca imposibilitatea de a achizitiona o suprafata mai mare de teren de la ADS este principala motivatie pentru care suprafata programata pentru regenerare este mai mica comparativ cu cea din anul precedent. "Exista un proiect de hotarire de Guvern, prin care Romsilva sa preia 5.000 de hectare din Insula Mare a Brailei, suprafata aflata in prezent in administrarea ADS. Daca se aproba acest act normativ, vom lua in calcul si varianta de impadurire a acestor terenuri care nu sunt apte pentru agricultura", a mentionat Simion Maftei.

Potrivit directorului general al Romsilva, in cursul anului se poate modifica planul de regenerare a padurilor. "Pentru acest an am programat regenerarea unei suprafete de aproximativ 17.000 de hectare, iar in anul precedent am realizat regenerarea a peste 21.000 de hectare de padure", a spus Simion Maftei.

Romsilva are un program de regenerare a unei suprafete de 16.760 de hectare, din care 9.138 hectare reprezinta impaduriri. Programul urmareste atat asigurarea permanantei padurilor, cat si extinderea suprafetei fondului forestier prin impadurirea terenurilor degradate, inapte pentru agricultura. Potrivit datelor furnizate de Romsilva, cele mai mari suprafete destinate regenerarii sunt in judetele Suceava (1.180 hectare), Tulcea ( 1.063 hectare), Braila (881 hectare) si Calarasi (770 hectare).

Pentru aceasta campanie, Romsilva a alocat 115.746.000 de lei, din care 84,3 milioane de lei provin din fondul de convervare si regenerare a padurilor constituit la nivelul regiei, peste 13 milioane de lei sunt alocati din fondul funciar cu destinatie silvica, iar diferenta de 18 milioane este asigurata de la bugetul de stat.

Din datele furnizate de Romsilva rezulta ca volumul copacilor taiati ilegal in 2006 a fost cu 25 % mai mic comparativ cu 2005. Astfel, daca in 2005 reprezentantii Romsilva au depistat taierea ilegala a 86.000 de metri cubi de lemn, in anul 2006 volumul exploatat ilegal a scazut la 64.300 metri cubi de lemn. Romsilva administreaza patru milioane de hectare de padure, din totalul de 6,3 milioane de hectare existent la nivelul intregii tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri