Biroul statistic al Uniunii Europene, Eurostat, estimeaza ca productivitatea muncii din Romania a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 40,9% din media calculata pentru cele 25 de tari membre la acel moment.
In 2005, productivitatea muncii din Romania reprezenta 38,8% din media europeana. Dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii, in prezent, Romania este pe penultimul loc la indicatorul productivitatii muncii, depasind doar Bulgaria, care se situa, anul trecut, la 35,2% din media europeana. Nivelul productivitatii muncii din Romania l-a depasit, in 2006, pentru prima data, pe cel inregistrat in Turcia (40,6%).

Eurostat prognozeaza cresterea productivitatii muncii in Romania pana la 42,5% din media europeana in acest an si pana la 44,2% in 2008, cand se va situa tot pe locul 26 in Uniunea Europeana la acest indicator, informeaza NewsIn. Tara care se claseaza imediat inaintea Romaniei in acest clasament, Letonia, avea, anul trecut, un nivel al productivitatii muncii de 50,5% din media europeana. tara din Uniune cu cel mai mare indicator era, in 2006, Belgia, in care productivitatea muncii era cu 29,4% peste media europeana, urmata de Irlanda, cu 28,6% peste aceeasi nivel, potrivit estimarilor Eurostat.

Indicatorul productivitatii muncii este calculat de Eurostat ca raport intre produsul intern brut (PIB), la paritatea puterii de cumparare, si numarul mediu de salariati. in 2006, numarul mediu de salariati a fost de 4,615 milioane in Romania, iar PIB-ul - nominal - de 96,9 miliarde euro (si aproape dublu, exprimat la paritatea puterii de cumparare, dupa criteriile Eurostat), potrivit datelor preliminare ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Productivitatea muncii in industria romaneasca a crescut cu 10,6% anul trecut fata de anul 2005, potrivit Institutului National de Statistica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri