Desi la multi indicatori sta prost, Romania are un indicator care arata de doua ori mai bine decat in statele din jur, si anume somajul. Somajul este in Romania 8 la suta, la jumatate din media somajului din statele care au aderat la UE in iulie anul trecut. Conform lui Catalin Ghinararu, secretar stiintific la Institutul National de Cercetare in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, teoretic, daca toti romanii plecati la munca in strainatate s-ar intoarce in tara, somajul ar trebui sa ajunga la 18 - 19 la suta. In realitate, Romania are un refugiu natural, "daruit de Dumnezeu", si anume ocuparea in agricultura.

Datorita pamantului roditor, Ghinararu sustine ca somajul nu ar putea ajunge, practic, in Romania, la mai mult de 14 - 15 la suta. Polonia, Slovacia, chiar si Bulgaria au acum rate reale ale somajului de peste 14 la suta. Asadar, nu performantele economiei romanesti au redus somajul, ci exista doi factori exteriori care contribuie la mentinerea unui somaj scazut - populatia plecata la munca in strainatate, apreciata la circa doua milioane de persoane -, si ocuparea in agricultura. Conform lui Catalin Ghinararu, statisticile arata ca numai rata somajului administrativ (inregistrat la oficiile de somaj si influentat deci de reglementarile legale) a scazut treptat, de la un maxim de 11 - 12 la suta inregistrat in '98 - '99.

In fapt, rata somajului real, cel rezultat din anchetele statistice, nu a inregistrat nici o evolutie in ultimii 15 ani, situandu-se permanent intre 7 si 8 la suta. "Oamenii s-au inregistrat la somaj, pentru ca legea a permis asta, dar atunci cand a venit ancheta si l-a intrebat daca lucreaza, el a zis ca da, da cu sapa in gospodarie. Practic, n-avem nici un progres la rata somajului, pentru ca e de la Dumnezeu", explica Ghinararu. Ocuparea in agricultura, aflata in Romania la 31 la suta, conduce si la reducerea inflatiei, pentru ca mare parte din cererea care ar veni pe piata si care ar induce presiuni mari asupra preturilor se rezolva in Romania prin autoconsum. "Nu trebuie sa ne plangem de ocuparea in agricultura", sustine secretarul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Munca si Protectie Sociala.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri