Ministerul Finantelor a efectuat a treia plata din acest an catre bugetul Uniunii Europene, in valoare de 45,1 milioane euro, suma totala virata de la inceputul anului ajungand, astfel, la 337,5 milioane euro.
Totodata, de la inceputul anului Romania a incasat efectiv de la bugetul UE 266,86 milioane euro in transe egale de 26,8 milioane euro pentru fiecare luna a anului 2007. Romania va contribui, in 2007, cu 3,97 miliarde lei la bugetul Uniunii Europene, potrivit estimarilor cuprinse in legea bugetului de stat.

De la inceputul anului 2007, in calitate de stat membru, Romania a platit in total 337,5 milioane euro catre bugetul UE, potrivit NewsIn. Platile s-au efectuat la inceputul fiecarei luni, conform procedurii de plata. Prin urmare, Finantele au virat la bugetul european 74,5 milioane euro in ianuarie, 217,9 milioane euro in februarie si 45,1 milioane euro in martie.

Diferenta de suma dintre februarie si ianuarie provine din faptul ca la solicitarea Comisiei Europene, Romania realizeaza plati anticipate pentru bugetul european. Banii sunt folositi pentru acoperirea deficitelor din bugetul UE, inclusiv pentru plati in contul fondurilor ISPA, SAPARD alocate Romaniei. in lunile urmatoare, va avea loc o regularizare a sumelor platite.

Contributia Romaniei la bugetul european are patru componente de baza: veniturile fiscale (taxe vamale, taxe vamale agricole, contributia de zahar), TVA, rabatul acordat Marii Britanii (pentru acoperirea dezechilibrului dintre sumele varsate de Marea Britanie la buget si cheltuiele facute de catre UE pe teritoriul acesteia) si resursa din Venitul National Brut. in urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB, insemnand 1,1-1,3 miliarde euro. Peste jumatate din contributie va proveni din VNB, circa 700 milioane euro, iar alte sume consistente sunt asigurate din taxe vamale (peste 140 milioane euro) si TVA (128 milioane).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri