Agentia Domeniilor Statului (ADS) estimeaza ca numarul fermierilor care vor solicita renta viagera pentru arendarea sau vanzarea terenului se va ridica la peste un milion, se arata intr-un comunicat de presa al ADS.
"Estimam, fara a exagera, ca in perioada imediat urmatoare, va avea loc o crestere evidenta a cererilor de acordare a rentei viagere agricole, depasindu-se perceptia acesteia ca pe o simpla propaganda si certificandu-se castigul real de sume semnificative. Astfel, anticipam ca numarul potentialilor solicitanti se va ridica la peste un milion", se precizeaza in comunicatul ADS, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor furnizate de ADS, din cele 25.000 de cereri depuse in 2006, au fost aprobate 22.000 de solicitari. Dintre acestea, s-au vizat peste 15.000 de carnete de rentier, incepand din 10 februarie 2007. Anul trecut, fermierii au solicitat renta viagera pentru arendarea unei suprafete de 87.000 hectare si pentru vanzarea a 14.000 de hectare.

Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.

Nu toti detinatorii de pamant pot beneficia de prevederile acestei legi. Prima conditie este ca persoana care vinde terenul sau il da in folosinta sa aiba cel putin 62 de ani. De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 ha de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv.

De la inceputul anului, la ADS s-au depus cereri pentru arendarea unei suprafete de 6.200 de hectare si pentru vanzarea unei suprafete de 1.300 de hectare. De la 1 ianuarie 2007, proprietarii pot solicita renta viagera pentru vanzarea sau arendarea terenurilor doar in cazul in care suprafetele agricole sunt situate in extravilan.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a demarat programul renta viagera cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri