Analistii financiari anticipeaza o inflatie pentru luna februarie de 0,35%, calculata ca valoare mediana a estimarilor, peste nivelul din luna anterioara, iar principala cauza a cresterii preturilor ar putea fi majorarile salariale, anunta un sondaj realizat de NewsIn.

In cadrul sondajului au participat sase analisti, care au estimari privind inflatia din a doua luna a acestui an cuprinse intre 0,20% si 0,70%. Inflatia anuala este prognozata, la finalul lunii februarie, intre 3,96% si 4,50%, cu o valoare mediana de aproximativ 4,10%.

In ianuarie, inflatia a fost de 0,2%, iar cea anuala a coborat la 4%, de la 4,9% la finalul anului trecut. In februarie 2006, preturile de consum au crescut cu 0,24%. Vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, are cea mai ridicata estimare a inflatiei pentru luna trecuta, de 0,7%, care corespunde unei inflatii anuale de 4,5%. Cabat isi motiveaza asteptarile pentru o inflatie ridicata prin faptul ca "in mod normal, ar trebui sa inceapa sa se vada presiunile provocate de cresterile salariale". Analistul CFA a mai spus ca aceste presiuni ar tebui sa se faca simtite in special in lunile urmatoare.

Directorul departamentului de cercetare si dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca preturile de consum au crescut cu 0,25% in februarie fata de luna anterioara si cu 4% fata de februarie 2006, ceea ce ar mentine inflatia la acelasi nivel cu cel din ianuarie. El a explicat ca anticipeaza o inflatie destul de mica in luna trecuta pentru ca preturile administrate si cele volatile au avut o contributie nesemnificativa. "Preturile administrate cresc mai putin decat se asteptau cei de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), impactul aderarii e marginal deocamdata, stim ca nu va creste pretul la gaze, conform scenariului bancii centrale cu privire la cresterea preturilor administrate, si daca nu vom avea un soc din partea agriculturii inflatia poate atinge 4,5% la sfarsitul lui 2007 sau chiar mai putin", a precizat Dumitru.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, estimeaza inflatia din februarie la 0,6%, care corespunde unei cresteri a preturilor de consum de 4,4% in ultimul an. Craciun explica estimarile prin consum, care continua sa creasca foarte puternic si e posibil sa puna presiune pe preturi in continuare. "Desi inflatia a avut un nivel scazut in ultimele luni, nu cred ca va mai fi la fel de mica si de acum incolo", a spus Craciun.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, vede o inflatie de 0,20% in februarie si o inflatie anuala de 3,96%. "Pentru luna februarie nu am avut socuri majore si credem ca inflatia scade putin datorita cursului, in primul rand, iar singurele presiuni care ar putea sa apara ar fi de la pretul alimentelor, dar acestea sunt sezoniere", a mai spus Citu.

Economistul Florian Libocor estimeaza inflatia la 0,3% in cea de a doua luna a anului si de 4,04% in ultimul an, iar analistul Finansbank, Melania Hancila, crede ca preturile de consum au crescut cu 0,4% in luna a doua a anului, cifra care corespunde unei inflatii de 4,2% in intervalul februarie 2006 - februarie 2007.

In ultima ancheta publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), inflatia pentru luna februarie este estimata la 0,3%. Pentru sfarsitul lui 2007, analistii anticipeaza o inflatie anuala cuprinsa intre 4,5% si 5,7-5,8%, cu o valoare mediana de 4,8%. Economistul sef al ING Bank Romania, se asteapta la o inflatie de final de an de 4,6%. "Vedem spre sfarsitul anului o revenire a inflatiei catre 4,6% pentru ca ne asteptam ca in ultima parte a anului sa vedem efectele secundare din cresterea de salarii si cerererea mai mare din partea guvernului si cererea excedentara din sistem", a explicat Citu.

Ultimele estimari ale CNP dau o inflatie de 4,3% la finalul acestui an. Institutul National de Statistica (INS) va publica luni datele privind inflatia din luna februarie. INS calculeaza inflatia pe baza unui cos determinat ca urmare a unei anchete din 2005 privind cheltuielile lunare pe gospodarie, in care marfurile alimentare au o pondere de 38,92%, cele nealimentare 43,54%, iar serviciile intra cu 17,54%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri