Cresterea veniturilor populatiei va fi afectata de costurile in crestere ale utilitatilor, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID), Daniel Daianu, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, Romania va trebui sa investeasca masiv in cresterea eficientei energetice. "Avem resurse mari de eficienta energetica pentru ca suntem extrem de ineficienti. Este greu sa reducem ineficienta si ai nevoie de resurse mari, pentru ca aceste investitii costa", a spus Daianu.

in opinia sa, majorarea veniturilor populatiei ca urmare a aderarii la UE va fi atenuata de cresterea costurilor cu energia ale populatiei, care va trebui sa plateasca facturi din ce in ce mai mari. Potrivit lui Daianu, pierderile sistemului energetic sunt foarte mari.

La randul sau, expertul in probleme de energie, Aureliu Leca, a spus ca durata de viata a centralelor electrice este depasita si ca in sectorul energetic nu s-au mai facut investitii. in opinia acestuia, industria noastra consuma foarte mult, fiind energofaga. "Sunt 85.000 de blocuri, trei milioane de apartamente si sapte milioane de oameni in ele. Daca vom face investitii, pierderile de energie vor fi reduse cu 50%, iar factura poate deveni acceptabila", a mai spus Leca.

Directorul general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu, a spus ca sistemul energetic produce cea mai mare poluare, acoperind circa 75% din poluarea totala. El a aratat ca 82% din instalatiile energetice au fost pus in functiune inainte de 1990. "Producem total ineficient. La gaze naturale pentru un kilowat ora produs, consumam de doua ori mai mult decat se consuma in UE", a precizat Gheorghiu. in opinia acestuia, Romania are o sansa daca sare peste "etapa de carpeli", pentru ca altfel in 2010-2012 romanii nu vor mai putea aprinde nici lumina in casa. El a mai aratat ca trebuie facute investitii de circa sapte miliarde euro pentru indeplinirea conditiilor de mediu. "O investitie in energie care sa aiba efecte dureaza intre cinci si 15 ani, daca decizia se ia astazi" a completat directorul general ISPE.

Potrivit IPID consumul de resurse primare se bazeaza in proportie de doua treimi pe hidrocarburi, in timp ce pierderile energetice suportate de consumator sunt de 35%. Alimentarea cu energie termica a peste 80% din localitati este deficitara, cu pierderi in retea de peste 50%. IPID isi propune sa elaboreze in urmatoarele luni un studiu complex care sa ajute la elaborarea de politici publice pe termen lung privind strategia nationala pentru securitate energetica si protectia mediului.

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare a fost infiintat in octombrie 2006 si isi propune ca perioada 2007-2017 sa fie deceniul dezvoltarii romanesti. Din consiliul director al IPID fac parte printre altii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri