Locuintele din blocurile noi vor avea un sistem unic de incalzire, centralizat sau individual, iar proprietarii locuintelor racordate la sistemul centralizat de termoficare vor trebui sa isi monteze contoare, potrivit noii legi a energiei termice, care va intra in vigoare miercuri, 21 martie
Actul normativ prevede ca, incepand cu 21 martie, blocurile noi de locuinte sau imobilele cu mai multi proprietari pot deveni clienti ai regiei de distributie a energiei termice, fiind racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica numai in cazul in care toti locatarii din acea cladire vor alege aceasta solutie de incalzire. De asemenea, proprietarii de locuinte in condominium, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligati sa isi monteze repartitoare de costuri pentru fiecare dintre locuintele din imobil.

Noua lege a energiei termice prevede ca debransarea unui consumator de la sistemul centralizat se poate realiza doar cu acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala, cat si pe verticala. Clientul trebuie sa anunte furnizorul despre intentia de a se debransa cu cel putin 30 de zile inainte. Cheltuielile de debransare vor fi suportate de catre consumator.

In plus, potrivit noii legi, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare, respectiv pana la 21 martie 2008, regiile de termoficare se vor reorganiza in societati comerciale, prin hotarari ale autoritatilor publice locale.

In acest sens, in cadrul autoritatilor administratiilor publice locale se va organiza un departament energetic, care va elabora programele de modernizare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica se va ocupa cu monitorizarea realizarii investitiilor si controlul modului de repartizare a costurilor energiei termice in cladirile de tip condominium.

Legea mai prevede reducerea graduala a subventiilor acordate de autoritatile locale. Totusi, persoanele cu venituri reduse vor beneficia de ajutoare pentru incalzirea locuintei, subventii asigurate de Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei.

Factura la energia termica platita de populatie ar putea scadea la jumatate pana in 2009, daca programul "Termoficare 2006-2009", gestionat de Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), va fi implementat cu succes, potrivit reprezentantilor MAI. Printre cele mai importante axe ale acestui program sunt modenirzarea centralelor termice, a retelei de distributie si reabilitarea termica a locuintelor.

Secretarul de stat din MAI, Mircea Toader, declara potrivit NewsIn, la inceputul anului, ca noua lege a energiei termice va stabili conditiile in care noile locuinte de tip condominium se vor bransa la sistemul centralizat. "in cazul in care acei consumatori aleg sistemul cu centrale proprii, fie ele de bloc, de scara sau de apartament, adica renunta la sistemul centralizat, autoritatile locale nu mai au nicio treaba cu ei, doar daca ei vor, la un moment dat, sa se branseze", a explicat la acel moment Toader.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri