Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) trebuie sa informeze Comisia Europeana care este institutia responsabila de controlul oficial in sectorul viticol si potrivit reprezentantilor MAPDR, aceasta va fi Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol ( ISCTV)
Reprezentantii MAPDR si ai Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) au declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca potrivit pietei comunitare a vinului, in fiecare stat membru nu poate functiona decat o singura institutie responsabila de controlul oficial in acest sector.

"Ministerul Agriculturii va notifica la Bruxelles o singura institutie responsabila pentru controlul sectorului viticol si aceasta este Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol", a declarat pentru NewsIn, directorul ISCTV, Cornel Dicu.

In prezent, in subordinea MAPDR, functioneza Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol ( ISCTV), institutie care certifica igiena si calitatea vinului din Romania.

Insa, potrivit actelor normative emise de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt prevazute si controale sanitar-veterinare pentru sectorul viticol. Actul normativ prin care ANSVSA stabilea anumite tarife pentru controlul oficial in sectorul viticol va fi abrogat, astfel incat nu vor mai exista controale sanitar-veterinare in acest sector", a spus Cornel Dicu.

Presedintele PNVV Ovidiu Gheorghe a declarat, pentru NewsIn, ca raspunsul primit de patronat de la Bruxelles, referitor la controlul sanitar-veterinar, spune ca "ANSVSA nu are dreptul sa controleze sectorul viticol".

In varianta initiala, prin actul normativ emis, ANSVSA impunea agentilor economici sa achite pentru controalele efectuate de inspectorii veterinari sume cuprinse intre 50-5000 de euro/ luna. De asemenea, in ordin se preciza ca "pentru buna desfasurare a activitatii de asistenta, inspectie si control(...), unitatea asigura conditii optime pe intreg fluxul tehnologic, inclusiv vestiare, birouri, facilitati pentru pastrarea documentelor de specialitate(..), personal ajutator".

In urma negocierilor dintre patronate si ANSVSA s-a stabilit ca pentru sectorul viticol tariful sa fie stabilit in fuctie de numarul de ore de control, astfel incat inspectorul veterinar ar fi trebuit sa primeasca 48,6 lei pentru o ora.

Reprezentantii PNVV asteapta ca ANSVSA sa modifice actul normativ, astfel incat sa fie eliminat controlul sanitar-veterinar din sectorul viticol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri