Romania se situa, in 2005, pe ultimul loc intre tarile Uniunii Europene (UE) ca pondere a intermedierii financiare in valoarea adaugata in economie, potrivit unor statistici publicate de Eurostat
Potrivit Eurostat contributia intermedierii financiare a reprezentat 7,1% din valoarea adaugata adusa de sectorul de afaceri in economia tarilor din Uniunea Europeana. In Romania intermedierea financiara a contribuit cu aproximativ 3% la valoarea adaugata adusa de sectorul de afaceri.

In 2004, sectorul financiar romanesc - care cuprindea 173 de companii cu 47.000 salariati, 2.900 de unitati si 3.406 bancomate - a generat o valoare adaugata de 1,27 miliarde euro, de sapte ori mai mica decat in Austria si de aproape cinci ori mai mica decat in Grecia.

Romania este, in schimb, a treia tara europeana din perspectiva ratei de crestere a numarului de angajati in sectorul financiar, cu un avans anual mediu de 4,7% in intervalul 2001 - 2004, depasita doar de cea inregistrata in Irlanda (9% in perioada 1994 - 2001) si in Estonia (6,3% in intervalul 1999 - 2003). Institutiile financiare romanesti erau printre cele mai profitabile din Europa in 2004, dupa raportul dintre profitul dupa impozitare si active, fiind intrecute doar de cele din Estonia, potrivit Eurostat. Astfel, profitul dupa impozitare al institutiilor financiare romanesti reprezenta 2,39% din active in 2004, fata de mai putin de 2% in majoritatea celorlalte state membre ale blocului comunitar.

Institutiile financiare romanesti, care detineau active de 22 miliarde euro, au obtinut profituri nete de 532 milioane euro in 2004, mai putin de jumatate din cele obt inute in acelasi an de sectorul financiar din Ungaria, spun datele Eurostat potrivit NewsIn. O pondere redusa a intermedierii financiare in sectorul de afaceri (sub 5%) aveau, in 2005, in afara de Romania, si Letonia, Finlanda, Republica Ceha si Estonia.

Tarile din fruntea clasamentului european al intermedierii financiare sunt Luxemburg, cu aproape o treime (29%) din valoarea adaugata a sectorului de afaceri adusa de intermedieri financiare, si Irlanda (13%), urmate de Marea Britanie si Olanda, cu o pondere de peste 10%, arata datele biroului european de statistica Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri