Dupa aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal, cumparatorii de masini in leasing isi vor primi banii platiti in plus in contul accizei. Actul normativ urmeaza sa fie discutat in sedinta de guvern din aceasta saptamana
Romanii care si-au cumparat masini in leasing si au platit acciza la valoarea totala a autoturismului isi vor putea primi in curand banii platiti in plus. Acest lucru depinde de cat de repede va adopta Guvernul hotararea de aprobare a normelor de aplicare a Codului fiscal.

Incepand din 18 noiembrie 2004, cumparatorii au fost dati peste cap deoarece accizele la leasing nu se mai calculeaza la valoarea reziduala (care nu poate fi mai mica de 20% din pretul autoturismului), ci la valoarea de intrare (totala), asa cum prevede HG 1840/2004. Acestia s-au trezit ca, brusc, au de platit rate mai mari decat cele stabilite initial in contract. Mai mult, unii cumparatori si-au terminat de achitat ratele si au fost obligati sa plateasca diferenta de acciza, insa acum isi cer banii inapoi pe motiv ca au fost obligati sa plateasca ilegal aceasta taxa la valoarea de intrare a autoturismului, mult mai mare decat cea stabilita la semnarea contractului. In functie de valoarea masinii, acestia au fost nevoiti sa scoata din buzunar sume importante de bani pentru a plati diferenta creata in urma deciziei fostului Guvern. Dupa nervi si batai de cap, calvarul celor care si-au cumparat masini in leasing se apropie de final. Surse guvernamentale au declarat pentru Adevarul ca, cel mai probabil joi, Cabinetul Tariceanu va discuta o hotarare de guvern privind aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal, care vor modifica de asemenea si HG 1840/2004.

"Cei care au platit acciza la valoarea de intrare isi vor primi banii inapoi, pentru acciza platita in plus, imediat ce HG privind normele la Codul fiscal va fi publicata in Monitorul Oficial", au declarat sursele citate. Vestea proasta este ca, pana ce se va intampla acest lucru, Vama va continua sa incaseze acciza la intreaga valoare, nu la cea reziduala. "Atat timp cat HG 1840/2004 este in vigoare, Autoritatea Nationala a Vamilor va proceda ca si pana acum, deoarece nu are baza legala sa incaseze mai putin", ne-au precizat sursele citate. "Trebuie sa vedem cum va aparea modificarea in Monitorul Oficial. Daca hotararea de guvern care va fi aprobata va spune ca trebuie sa recalculam si sa diminuam acciza platita, noi suntem gata in orice clipa sa restituim banii cumparatorilor. Vom face acte constatatoare cetatenilor care se adreseaza biroului vamal pentru a-si recupera diferenta de acciza incasata din 18 noiembrie 2004 si pana in prezent. Acestia vor primi actele constatatoare si impreuna cu decontul de justificare se vor adresa administratiilor financiare, deoarece Vama nu poate restitui direct taxe precum acciza (avand in vedere ca sunt conturi diferite de taxele vamale)", ne-a declarat Monica Ion, sefa Biroului pentru drepturi de import si contingente tarifare din cadrul ANV.

Pana atunci, nici societatile de leasing nu pot restitui banii platiti in plus de catre clienti. "In lipsa unor reglementari care sa prevada faptul ca, pentru contractele aflate in curs de derulare la data intrarii in vigoare a HG 1840/2004, acciza s-ar calcula la valoarea reziduala si atata timp cat organele vamale nu restituie societatii de leasing diferenta rezultata din plata accizei, concluzionam ca nu exista un fundament juridic astfel incat societatea de leasing sa achite utilizatorilor aceasta diferenta", a declarat pentru Adevarul Octav Dumitrescu, marketing manager al VB Leasing Romania. Aparitia normelor de aplicare a Codului fiscal va fi in masura sa limpezeasca intr-o anumita masura o situatie exploziva din domeniul leasingului.

Unii avocati specializati in litigii comerciale sustin ca aplicarea HG 1840/2004 este gresita. Motivul invocat de acestia este acela ca, daca acciza se aplica la valoarea integrala si nu la cea reziduala, atunci aceasta ar fi trebuit sa vizeze toate contractele din ultimii ani, ceea ce ar fi creat o harababura de nedescris.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri