Salariul mediu net a urcat in martie cu 7,7% fata de luna precedenta, pana la 1.013 lei (aproximativ 300 euro), pe fondul acordarii primelor de Pasti sau de vacanta, a indexarilor, a negocierilor salariale si a cresterii productivitatii, informeaza Insitutului National de Statistica (INS).
In luna martie a acestui an, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.364 lei, cu 7,9% mai mare fata de luna precedenta, cel net ridicandu-se cu 7,7% (72 lei) pana la 1.013 lei.

Cel mai mare salariu mediu de 3.064 lei (aproximativ 910 euro) se acorda in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului (si a produselor din lemn si pluta), cu exceptia mobilei, de 581 lei, adica circa 172 euro.

Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,6%, mai arata INS.
Comparativ cu luna precedenta, in martie salariile nete au crescut cu 36,8% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 24,8% in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.

Cresteri lunare intre 10% si 20% a salariului net au fost inregistrate in activitatile: transporturi pe apa, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, industria de masini si aparate electrice, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria metalurgica.

Cresteri lunare intre 5% si 10% ale salariului mediu net au fost inregistrate in domeniile: fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare, administratie publica, industria altor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de masini si echipamente, hoteluri si restaurante, productia de mobilier si alte activitati industriale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de asigurari, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor textile, comert, constructii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate.

In activitatea de fabricare a produselor din tutun a scazut salariul mediu net in martie fata de luna precedenta deoarece primele s-au acordat in luna februarie.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 22,3%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 18,0%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri