Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a finalizat proiectul strategiei energetice a Romaniei, urmand ca acesta sa fie dezbatut in Guvern la mijlocul lunii iunie, dupa discutii prealabile cu patronatele, sindicatele si mediul academic, a declarat, ministrul de resort, Varujan Vosganian.
Ministrul economiei si finantelor a spus, luni, ca in cadrul strategiei energetice consumul de electricitate al Romaniei va creste de la 50-52 TWh la 85 TWh, iar productia de energie electrica va urca de la 56-60 de TWh la 100 de TWh, pana in 2020, informeaza NewsIn. Potrivit lui Vosganian, capacitatea de export electricitate a tarii noastre se va tripla.

"Strategia energetica trebuie sa aiba girul tuturor partidelor politice si sa fie aprobata prin hotarare de Guvern", a spus ministrul. in opinia sa, pentru ca strategia sa fie discutata in Parlament ea ar trebui sa fie adoptata integral. "Daca vor fi aduse amendamente strategia risca sa isi piarda coerenta, astfel ca prefer sa fie aprobata prin hotarare de Guvern," a punctat oficialul MEF.

Vosganian a adaugat ca luni va avea loc o ultima citire a proiectului de strategie, elaborat de specialistii din minister si din cadrul autoritatilor de reglementare din fiecare domeniu. "Unele teme nu sunt inca definitivate pentru ca este necesara o implicare politica ampla", a subliniat ministrul economiei si finantelor.

In privinta producatorilor de energie, ministrul de resort a sugerat ca trebuie pastrata actuala formula de organizare a acestora. insa, pe de alta parte, referitor la Termoelectrica, Vosganian a spus ca exista doua variante de restructurare a companiei. Prima dintre ele vizeaza asocierea dintre o structura termo ca Mintia cu minele din Valea Jiului pentru a deveni un complex energetic pe baza de huila. in aceasta situatie Termoelectrica ar fi desfiintata, iar restul termocentralelor vor fi privatizate sau inchise.

A doua varianata de restructurare a producatorului de energie electrica si termica vizeaza asocierea termocentralelor cu cate o hidrocentrala. "Personal, nu prefer a doua varianta intrucat s-ar incetini restructurarea termocentralelor", a subliniat ministrul. Responsabilul MEF a mai aratat ca strategia energetica a Romaniei are ca obiective principale castigarea independentei energetice pana in 2015, dezvoltarea resurselor regenerabile si a productiei de carbune o data cu cresterea fortei de echilibrare a sistemului.

Prima sedinta a Comisiei pentru strategia energetica a avut loc la inceputul lunii februarie. Din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai ministerelor, ai autoritatilor de reglementare, partidelor politice, sindicatelor si patronatelor.

Ministrul economiei afirma, in urma cu aproximativ doua luni, ca strategia energetica romaneasca trebuie sa tina cont de cea europeana. in opinia oficialului, Romania va miza, in anii urmatori, pe cresterea productiei de energie electrica si pe imbunatatirea structurii surselor, adica pe majorarea productiei de energie hidro, din surse regenerabile si nucleare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri