Discutiile dintre expertii Ministerului Finantelor si cei ai Comisiei Euopene pe tema taxei auto s-au amanat pentru saptamana viitoare, desi ministrul finantelor, Varujan Vosganian anuntase ca vizita delegatiei romane la Bruxelles va fi in data de 15 mai. Mai mult, ministrul prezentase si valorile orientative ale taxei de prima inmatriculare conform noii formule de calcul pe care le va discuta marti, 15 mai, cu cei ai Comisiei Europene.

"Discutiile s-au amanat. Ministerul Finantelor va trimite saptamana viitoare o delegatie la Bruxelles pentru discutii cu expertii europeni. Comisia nu lucreaza in zilele de 17 si 18 pentru ca este Sarbatoare (inaltarea Domnului, n.r.)", au declarat pentru NewsIn, oficiali din Ministerul Finantelor.

In privinta depasirii termenului de doua luni de la primirea primei scrisori din partea Comisiei, in cadrul procedurii de infringement, reprezentantii Finantelor au explicat ca Romania a purtat permanent un dialog cu forul european, ceea ce este considerat ca fiind o deschidere a partii romane pentru rezolvarea problemei.

Comisia Europeana a decis la finalul lunii martie sa declanseze procedura de infringement ( incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, pentru ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare, fapt semnalat si in raportul CE din septembrie 2006.

Ca urmare, Guvernul de la Bucuresti a primit o scrisoare de notificare oficiala (letter of formal notice). Autoritatile de la Bucuresti au avut la dispozitie doua luni de zile sa modifice taxa, iar daca ea va fi in acord cu aquis-ul comunitar, procedura de infringement va fi oprita.

Daca noua varianta nu va fi confom cerintelor Comisiei, forul european va trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care va explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat.

In cazul in care autoritatile romane ar refuza modificarea legislatiei privind taxa auto, Comisia Europeana ar putea da in judecata statul roman. Dupa o decizie a Curtii Europene de Justitie si in cazul unui verdict nefavorabil Romaniei, statul roman ar trebui sa-si schimbe legislatia. Daca refuza si de aceasta data, Comisia poate face apel si, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie, Bucurestiul ar trebui nu numai sa schimbe legislatia, ci si sa suporte penalitati financiare substantiale.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri