Ministerul Agriculturii a organizat, marti, o videoconferinta cu Directiile Agricole judetene, in care s-a solicitat situatia exacta a culturilor afectate de seceta, urmand ca un raport cu aceste date sa fie inaintat Guvernului, pentru a se stabili nivelul despagubirilor acordate taranilor
"Ministerul Agriculturii stia ca 2007 este un an teribil de secetos si nu a luat nicio masura. Abia saptamana trecuta, Guvernul a suplimentat banii pentru irigatii, dar nu s-a discutat inca despre despagubiri. Ministerul Agriculturii trebuie sa evalueze pierderile si sa acorde despagubiri. in zilele urmatoare vor exista discutii la Guvern pe aceasta tema, urmand sa se stabileasca valoarea despagubirilor", a declarat pentru NewsIn, vicepresedinte Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara.

Secretarul general din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Sorin Chelmu, a organizat o videoconferinta in cadrul careia a solicitat directorilor Directiilor Agricole Judetene o situatie privind suprafetele de culturi agricole afectate de seceta, au declarat, pentru NewsIn, surse din MADR.

Potrivit surselor citate, pe baza datelor primite din teritoriu, MADR va prezenta Guvernului, in cursul acestei saptamani, un raport privind starea culturilor agricole. Pe baza acestui raport, Guvernul decide daca declara stare de calamitate din cauza secetei in anumite zone din tara si care este valoarea despagubirilor acordate producatorilor agricoli.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat recent ca statul va acorda despagubiri pentru culturile afectate de seceta, dar principala responsabilitate este a fermierului, care are obligatia sa-si finanteze propria afacere. "Subliniez, in zonele unde se putea iriga si totusi nu s-a irigat nu voi acorda despagubiri. Refuzul de a apela la irigatii il voi trata cu refuzul de a plati despagubiri. in concluzie, nu voi declara calamitate indiferent de suprafata afectata, in zonele unde se putea iriga si oamenii au refuzat sa irige din diferite motive", a spus ministrul.

Potrivit lui Remes, in Romania exista o suprafata irigabila amenajata de 717.000 de hectare din care s-au contractat 357.000 de hectare si sunt irigate in prezent 35.000 de hectare. Conform legii, de despagubiri beneficiaza doar producatorii agricoli ale caror culturi agricole sunt asigurate. De asemenea, producatorul poate beneficia de sprijin financiar daca este afectata mai mult de 30 % din productie, nivelul despagubirilor fiind de cel mult 70 % din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri