Daca Romania ar reusi sa coboare lin, fara suspine, inflatia pana la un nivel anual de 2% ar fi o exceptie, o performanta neegalata de nicio economie din regiune, insa temperarea inflatiei sub nivelul de 5% e mai dificila, potrivit guvernatorul Mugur Isarescu.

"Curba inflatiei a coborat lin, dar abia am intrat sub nivelul de 5%, de unde e bine, dar e si dificil sa n-ai reveniri, s-ar putea sa reusim sa ne mentinem", a comentat guvernatorul bancii centrale. "Nu este o prognoza", a avertizat Isarescu, ci un comentariu critic.

Romania a fost o tara codasa in privinta inflatiei, a iesit de pe ultimul loc in Europa si se apropie de grupul de mijloc din punctul de vedere al cresterii preturilor, insa lupta cu inflatia trebuie sa fie prioritara, a adaugat Isarescu potrivit NewsIn. "In ce priveste cresterea economica, ne situam in grupa de crestere superioara si e normal. La inflatie am fost codasi, acum am iesit din coada, dar probabil abia la sfarsitul acestui an ne vom apropia de grupul mijlociu. De aceea cred ca lupta cu inflatia ar trebui sa fie, in continuare prioritara", a declarat Isarescu.

Romania se situeaza in schimb in grupa de risc mare in ce priveste deficitul de cont curent, dar nu este o situatie exagerata, mai ales in comparatie cu Bulgaria (deficit de cont curent de 15,8% din produsul intern brut in 2006) si Grecia (12,1% anul trecut). Romania a incheiat anul 2006 cu un deficit al balantei externe de 10,3% din PIB.

Isarescu a facut o comparatie macroeconomica intre tari care au aderat recent la Uniunea Europeana, ca Bulgaria, Cehia, Poonia, Slovacia si Ungaria, dar si cu tari mai vechi membre, ca Grecia, Spania si Portugalia.

Guvernatorul BNR a mai spus ca adoptarea euro nu este o cursa, contand mai mult modul in care se trece la moneda europeana unica. "Daca ne-am uita la indicatorii fundamentali din Slovacia si sa te intrebi asa ca Moromete, pe ce baza se apreciaza cursul monedei sale, veti vedea ca multi dintre noi de aici si-ar pune semne de intrebare. Au probleme cu deficitul de cont curent, cu inflatia, cu economisirea. Singurul indicator e pe partea ofertei. Astia au increderea ca economia va merge bine", a spus Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri