Ministrul mediului, Attila Korodi, a reafirmat ierii refuzul ferm al Romaniei de a accepta depozitarea deseurilor din Italia pe teritoriul Romaniei, pozitie pe care o va sustine si astazi in cadrul intalnirii programate cu ambasadorul Italiei la Bucuresti, Danielle Mancini
„Potrivit negocierilor avute cu Uniunea Europeana in perioada de preaderare, Romania a obtinut dreptul de a refuza depozitarea deseurilor provenite din alte state pana in 2011, pentru valorificarea sub orice forma a deseurilor, si pana in 2015, pentru deseurile care au ca finalitate depozitarea si incinerarea”, a spus ministrul mediului potrivit NewsIn.

Un alt argument adus de ministrul de resort in sustinerea pozitiei pe care o va adopta fata de partea italiana l-a constituit prioritatea rezolvarii la nivel national a problemei gestionarii deseurilor generate de populatia Romaniei. „Potrivit Tratatului de aderare, noi avem termen de conformare la directivele de management al deseurilor pana in 2017. Pana atunci, va trebui sa implementam un sistem integrat de management al deseurilor, prin realizarea unor masuri precum construirea unor depozite conforme cu capacitati suficiente pentru cantitatea de deseuri produsa de locuitorii Romaniei”, a mai aratat ministrul Attila Korodi.

De asemenea, oficialul Ministerului Mediului a subliniat din nou faptul ca, pana la ora actuala, autoritatile romane de mediu nu au primit nicio solicitare oficiala din partea autoritatilor italiene pentru primirea unei cantitati de deseuri. „Nu exista nicio solicitare oficiala din partea Italiei, desi partea italiana a dezbatut cu seriozitate acest subiect, ca si cum dicutiile ar fi fost purtate bilateral”, a mai aratat Korodi. Totodata, acesta a explicat ca toti administratorii si proprietarii de spatii de depozitare a deseurilor au fost informati de catre autoritatile regionale de mediu asupra acestui subiect.

Un grup de experti ai Ministerului Mediului si ai comisiilor de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Parlament si reprezentanti ai societatii civice se vor reuni, in 26 iunie, pentru a discuta corelarea legislatiei interne cu directivele europene privind deseurile.

Decizia a fost luata ieri in cadrul unei intalniri avute de ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, cu membrii Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, la initiativa acestora din urma. Tema intalnirii a constituit-o problema deseurilor provenite din Italia, despre care presa italiana a relatat ca ar urma sa fie depozitate pe teritoriul Romaniei.

Ministrul mediului Attila Korodi a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa ca Romania se va opune oricarei incercari de depozitare a deseurilor pe teritoriul tarii, indiferent din partea carui stat european vine aceasta solicitare. Precizarile ministrului mediului au survenit in urma unor informatii aparute in presa italiana, potrivit carora Italia va depozita pe teritoriul Romaniei o cantitate de deseuri.

Ulterior, Ministerul Mediului a informat ca ministrul Attila Korodi si ambasadorul Italiei la Bucuresti, E.S. Danielle Mancini, vor discuta astazi problema depozitarii in Romania a deseurilor din sudul Italiei, in cadrul unei intalniri stabilite, luni, in urma unei convorbiri telefonice, informeaza Ministerul Mediului.

Potrivit presei italiene, cel putin 15.000 de tone de gunoaie sufoca de mai bine de doua saptamani provincia Napoli, dintre care aproape 3.000 de tone numai in orasul cu acelasi nume. Saptamana trecuta, primarul din Napoli, Rosa Iervolino Russo, declarase ca situatia va incepe sa se amelioreze incepand de vineri, 25 mai, dand asigurari ca a gasit noi locuri de stocare a deseurilor, dar nu a vrut sa dea nume, pentru a nu declansa protestele persoanelor care locuiesc in apropiere.

In virtutea unui decret adoptat la 10 mai de guvernul Prodi, care prevede deschiderea de noi locuri de depozitare, au fost deschise sau rechizitionate mai multe centre de stocare si tratare a deseurilor, a informat agentia italiana ANSA.

Presa italiana a relatat, marti, ca Romania nu este dispusa sa stocheze deseurile provenind din Napoli, dupa ce ministrul roman al mediului a declarat ca Bucurestiul se va opune oricarei incercari de depozitare a deseurilor pe teritoriul tarii, indiferent din partea carui stat european vine solicitarea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri