Efectele politicii de coeziune din perioada 2000-2013 asupra economiei Romaniei se vor vedea in 2015, cand produsul intern brut (PIB) este estimat sa fie cu 7,6% mai mare decat ar fi fost in absenta banilor si programelor europene, potrivit unui raport al Comisiei Europene
Absorbtia fondurilor europene in intervalul 2000-2013 ar putea crea in Romania un numar de 267.500 de locuri de munca, cu 3,2% mai multe decar daca n-ar fi existat politica de coeziune, arata raportul. Potrivit aceluaisi raport cresterea economica a Cehiei ar fi suplimentata in 2015 cu 9,1% iar a Bulgariei cu 5,9%, estimeaza Comisia Europeana.

"Efectul politicii de coeziune va fi puternic in 2015, in parte deoarece sustinerea financiara depinde de nivelul PIB-ului in tara care primeste fondurile, dar si pentru ca progresele in privinta ofertei sunt anevoioase", mai apreciaza potrivit NewsIn specialistii Comisiei Europene.

Efectul estimat al politicii asupra PIB va fi cel mai intens pentrunoile state membre deoarece acestea vor absorbi cea mai mare parte a ajutoarelor in termeni relativi. Pentru noile membre UE din Europa Centrala si de Est, PIB-ul a fost proiectat in crestere cu 5 pana la 10% in cazul aplicarii politicii de coeziune fata de nivelul atins de cresterea economica fara contributia fondurilor de ajutorare, iar cresterea totala a numarului de angajati este estimata, in valori absolute, la aproape doua milioane dupa 2015, datorita unei productivitati mai ridicate, unei forte de munca mai bine educate si unei infrastructuri imbunatatite.

Rezultatul interventiei va fi, prin urmare, sa intareasca partea de oferta a economiei si sa consolideze cresterea durabila, mai spune Comisia.Cu toate acestea, exista doua motive de precautie, respectiv ca imbunatatirea continua a ratelor de crestere dupa terminarea perioadei de finantare depinde de alte politici implementate pentru maximizarea progreselor in partea de oferta si ca amploarea efectelor depinde de estimarile facute in privinta reactiei cresterii productivitatii la cresterile de capital, care sunt relativ nesigure, mai arata raportul executivului european.

Unele dintre statele nou-intrate in Uniunea Europeana ar putea intampina dificultati in absorbirea fondurilor de ajutorare acordate de UE, din cauza administratiei precare si incapacitatii de a indeplini regulile de mediu severe, a avertizat Comisia Europeana. "Capacitatea de administrare poate fi o bariera iar mediul poate fi un factor de inhibare pentru fondurile de ajutoare UE", a spus comisarul pentru ajutorarea regionala, Danuta Huebner, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea unui raport UE referitor la politicile de dezvoltare regionala ale UE.

Reglementarile publice de obtinere, ineficiente si greoaie, ar putea fi o alta amenintare pentru utilizarea fondurilor, a adaugat aceasta. Potrivit bugetului UE pe termen lung, pentru anii 2007-2013, noile membre ar trebui sa primeasca ajutoare regionale in valoare de 167 miliarde euro, pentru construirea autostrazilor, curatarea mediului, pregatirea oamenilor, pornirea unor afaceri si finantarea activitatii de cercetare stiintifica.

Este un fapt foarte cunoscut ca fondurile sunt foarte greu de obtinut, deoarece UE a creat proceduri de alocare foarte dificile, din teama ca va fi acuzata de cheltuirea nepotrivita a banilor contribuabililor. Hueber a spus ca este sigura ca noile state membre vor depasi obstacolele in absorbirea fondurilor.

Pe de alta parte, unii oficiali din executivul european au spus ca noile membre vor reusi cu greu sa impace planurile de dezvoltare a infrastructurii cu reglementarile UE de mediu, precum Natura 2000, prin care sunt protejate zonele in care traiesc animale sau plante rare. Comisia a adus, recent, Polonia in fata Curtii de Justitie a UE din cauza planurilor de contruire a unei autostrazi printr-o zona protejata, cu toate ca in acest proiect nu sunt implicate fonduri UE. "Proiectul de ajutoare al UE trebuie sa fie bine elaborat", a spus Huebner.

Cu toate acestea, va dura peste 15 ani pana cand Polonia si alte state nou-venite sa ajunga la un PIB pe cap de locuitor de 75% din media pentru toate statele UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri