Proiectul de hotarare de Guvern privind atragerea de investitii pentru constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda va fi aprobat in luna iunie, odata cu strategia energetica a Romaniei, a declarat, joi, ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul a mai spus ca miercuri a purtat o discutie de principiu cu ministrul Justitiei asupra acestui proiect de act normativ si ca au stabilit ca va fi prezentat si supus aprobarii Executivului odata cu strategia energetica.

"Comitetul interministerial pentru constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda se va intruni maine (vineri, n.red.) in sedinta pentru a discuta problemele ridicate asupra proiectului de act normativ de catre Ministerul Justitiei", au declarat, joi, oficiali din cadrul acestui comitet.

Potrivit acestora, Ministerul Justitiei a dorit reformularea proiectului de hotarare de Guvern, considerand ca in forma prezentata de Ministerul Economiei, atragerea de investitii se poate confunda cu o privatizare a reactoarelor.

"Proiectul a fost reformulat si speram ca vineri sa se incheie dezbaterile asupra sa in cadrul acestui comitet. Scopul discutiilor este tocmai deblocarea procesului de atragere de investitii", au punctat sursele citate.

Oficiali ai Nuclearelectrica atrageau atentia, in martie, ca investitorii interesati de reactoarele 3 si 4 s-ar putea reorienta catre alte proiecte din regiune, in conditiile in care autoritatile nu urgenteaza aprobarea actului normativ, pe baza caruia sa fie reluate negocierile, intrerupte la finele lunii iulie - inceputul lunii august a anului trecut.

Suma necesara constructiei celor doua reactoare nucleare a fost estimata joi de Vosganian la 2,4 miliarde euro. Potrivit ministrului economiei, circa 1,5 miliarde de euro ar putea fi atrase printr-o emisiune de obligatiuni ale companiei de proiect, pe bursele internationale.

Pentru constructia reactoarelor trei si patru au ramas pe lista scurta 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.

Investitorii selectati vor participa la infiintarea unei companii cu capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita "compania de proiect". Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri