Riscurile si costurile asociate schimbarilor climatice vor fi echivalente cu o pierdere anuala intre 5 si 20% din PIB-ul global, in timp ce costurile actiunilor necesare reducerii poluarii ar putea fi limitate la 1% din PIB-ul global, informeaza NewsIn.
"Pe baza rezultatelor modelelor economice formale, raportul estimeaza ca, daca nu actionam, riscurile si costurile asociate schimbarilor climatice vor fi echivalente cu o pierdere anuala, de acum incolo, de 5% din PIB-ul global. Daca se ia in calcul o paleta mai larga de riscuri si efecte ale schimbarilor climatice, atunci daunele estimate ar putea depasi 20% din PIB. In schimb, costurile asociate actiunilor necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru evitarea unui impact maxim al schimbarilor climatice ar putea fi limitate la o cota anuala de 1% din PIB-ul global", a spus consilierul economic in cadrul guvernului britanic, Dimitri Zenghelis, care a contribuit la elaborarea Raportului Stern privind impactul economic al schimbarilor climatice.

Potrivit acestuia, actiunile neceare limitarii efectelor poluarii trebuie intreprinse cat mai repede posibil, avand in vedere ritmul accelerat al fenomenului de incalzire globala. "Daca nu se iau masuri pentru reducerea emisiilor poluante, concentratia gazelor cu efect de sera din atmosfera s-ar putea dubla pana in 2035 comparativ cu valorile din perioada preindustriala, determinand o incalzire globala medie de doua grade Celsius", a spus Zenghelis, citat de NewsIn.

De asemenea, acesta a mai precizat ca pe termen mediu exista 50% sanse ca termperatura globala medie sa creasca cu peste cinci grade Celsius.

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a explicat ca schimbarile climatice ar putea determina o noua revolutie industriala si ar putea duce la scaderea cu o cincime a economiei mondiale. "Schimbarile climatice nu mai reprezinta doar un aspect de mediu, ci un imperativ care sta la baza tuturor evolutiilor, fiind subiect de discutie al sefilor de stat si de guvern, al ministrilor de aparare, de economie si comert", a mai spus Robert Barnett.

In ceea ce priveste impactul schimbarilor climatice asupra economiei romanesti, directorul pe probleme de schimbari climatice din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Dumitra Mereuta, a aratat ca deocamdata nu exista date privind aceste efecte, acestea urmand sa fie elaborate incepand cu anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri