Aradul a pierdut o investitie din partea uneia dintre cele mai mari companii europene, care a decis sa-si inceapa afacerea in Polonia.
Compania germana MAN, care intentiona sa deruleze la Arad o investitie greenfield de 40 de milioane de euro, a renuntat la acest proiect in februarie 2004, pentru ca angajatii sai, veniti din Germania, au constatat ca nu au unde sa se distreze si unde sa mearga la cumparaturi. Cei de la MAN au cerut 150 de hectare, cu utilitatile aferente, pe care sa-si poata ridica o fabrica ce avea sa ansambleze 15.000 de camioane pe an. Doar orasul Arad le-a putut pune la dispozitie o asemenea suprafata, dar, dupa ce au venit si au vazut, au plecat a doua zi si ne-au spus ca nu mai sint interesati, a declarat Sorin Vasilescu, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), cel care i-a condus pe nemti la Arad.

I-am condus la teren, care, spre ghinionul nostru, era imbibat cu apa pentru ca tocmai se topise zapada si, dupa ce au stat o ora acolo, au plecat sa viziteze orasul. Au vazut ca Aradul nu avea o oferta substantiala din punct de vedere medical sau cultural. Trebuia sa aiba de unde sa cumpere si unde sa se distreze. Chiar discutau cit e pina la Budapesta, unde urmau sa mearga la cumparaturi. A doua zi, la 7 dimineata au plecat, iar investitia se deruleaza in Polonia, a precizat Vasilescu.

Vin cu familia

Cei de la ARIS au explicat ca o investitie greenfield straina presupune mutarea pe mai multi ani a angajatilor straini ai firmei respective, cu familii cu tot. Or aici, componenta culturala este foarte importanta: au fost cazuri in care unii investitori au renuntat la o afacere pentru ca nu existau in zona scoli cu predare intr-o limba straina. Tot de aspectul cultural tin magazinele sau locurile de distractie, care sint foarte importante pentru un investitor, cind ia o decizie.

Investitiile straine scad

ARIS estimeaza pentru acest an investitii straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro, volum cu 20% mai redus decit cel inregistrat anul trecut. Cei de la ARIS spun ca este un nivel satisfacator, avind in vedere schimbarea politicii fiscale si faptul ca ne apropiem de data aderarii la Uniunea Europeana. Din aceasta cauza, investitorii sint ceva mai rezervati si au o atitudine de asteptare, lucru sesizat si in Cehia, Polonia sau Ungaria.

Potrivit datelor BNR, investitiile straine directe s-au ridicat, in primele doua luni ale anului, la 196 de milioane de euro, volum cu 20% mai redus decit cel din aceeasi perioada a anului 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri