Romania se numara printre putinele state europene care au inregistrat o crestere semnificativa a productiei de parchet, fiind alaturi de Germania si Polonia una dintre tarile care au contribuit la cresterea productiei la nivel european cu 2%, arata un studiu al Federatiei Producatorilor de Parchet.
Potrivit studiului recent publicat de Federatia Europeana a Producatorilor de Parchet (European Federation of the Parquet Industry - FEP ), acest produs ramane in continuare dorit si des utilizat in Europa. Anul trecut, in comparatie cu anul 2005, productia si consumul au inregistrat cresteri.

Productia totala a membrilor FEP a crescut cu un procent de 2,02% si a ajuns la un volum record de 98 milioane metri patrati. Decisiva in inregistrarea acestui rezultat a fost productia din Germania care a crescut cu 10,37% si din Polonia (+13.54%). Potrivit studiului, o tendinta pozitiva a fost inregistrata si in Olanda (+14.36%), dar si in Romania unde productia de parchet a avut o crestere cu 146.15%. "Impactul noilor capacitati de productie puse in functiune in ultimii an in unele tari s-a resimtit in productia totala de parchet si a devenit vizibil in 2006", se arata in studiul FEP.

Parchetul laminat a pierdut teren (avand o cota de 2%), in timp ce parchetul solid si cel de tip mozaic a aratat o tendinta de crestere si au o cota de piata de 16%, respectiv 3%. In ciuda unor sincope, parchetul "multilayer" (in mai multe straturi), a ramas liderul detasat al pietei cu 79%. La nivel de state, Suedia a ramas in continuare lider cu 17,62% din productie, urmata de Polonia cu 13,28% si Germania cu 13,18%.

Consumul de parchet a crescut de asemenea pe parcursul anului trecut cu 5,55% in special datorita vanzarilor de pe piata Europei de Est. Belgia a inregistrat un consum cu 10,61% mai mare, Elvetia (+9.65%), Spania (+7.03%), iar Franta (+7.05%). Cresterea a fost mai mica in Austria (+1.31%), Italia (+1.52%), dar si in tarile Scandinave (+0.81%). Scaderi usoare s-au inregistrat pe piata germana (-0.11%) si in Olanda (-0.85%).

Pe ansamblu, consumul a ajuns la circa 100 milioane metri patrati. In comparatie cu anul 2005, Germania ramane cea mai importanta piata europeana cu o cota de 19%. Spania si Italia ocupa locurile doi si trei, inaintea Frantei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri