Executia bugetului general consolidat continua sa indice excedent si dupa cinci luni din 2007, dar in scadere la 0,16% din PIB fata de 0,3% la finele lunii aprilie, in conditiile in care deficitul bugetar programat pentru anul 2007 ramane la 2,8% din PIB, dupa cum a anuntat guvernul.
Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, excendentul bugetar a fost de 606 milioane lei, la sfarsitul lunii mai 2007, reprezentand 0,16% din PIB. Veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de peste 47,75 miliarde lei (12,2% din PIB), in timp ce cheltuielile s-au situat la 47,15 miliarde lei (12,1% din PIB).

Veniturile cele mai insemnate ca pondere in PIB au provenit, in primele cinci luni, din contributiile de asigurari care au adus statului 15 miliarde lei, insemnand 3,9% din PIB. incasarile din impozitele pe profit si pe venit au cumulat 2,8% din PIB, respectiv 10,7 miliarde lei, in timp ce taxa pe valoarea adaugata a reprezentat 2,6% din PIB (10,1 miliarde lei) si accizele 1,1 % din PIB (4,4 miliarde lei).

Cele mai mari cheltuieli s-au facut, in primele cinci luni, pentru asigurari si asistenta sociala 16,4 miliarde lei (4% din PIB), fiind urmate de cheltuielile pentru invatamant (5,4 miliarde), autoritatile publice (4,4 miliarde lei), sanatate (4,4 miliarde lei), transporturi (4,4 miliarde lei)ordine publica si siguranta (3,6 miliarde lei) si agricultura (1,5 miliarde lei).

Conform structurii pe capitole de cheltuieli, bugetul de stat a alocat 42,9 miliarde pentru cheltuieli curente, 21,8 miliarde lei pentru transferuri si 4,1 miliarde pentru investitii.

Guvernul a anuntat, miercuri, ca deficitul bugetar pe 2007 va fi mentinut la tinta programata de 2,8% din PIB, in conditiile in care a efectuat prima rectificare bugetara din acest an, iar Comisia Europeana a avertizat ca deficitul va depasi limita impusa prin criteriile economice din tratatul de la Maastricht de 3% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri